Terugblik: al 5x 'Auto van het Jaar'.Deze Opel-modellen wonnen de prestigieuze verkiezing.

Opel Car of the Year

De Opel Astra is - zoals bekend - de trotse winnaar van de prestigieuze ‘Auto van het Jaar 2016’-verkiezing. De internationale jury van 58 autojournalisten uit 22 landen was zeer onder de indruk van zijn kwaliteiten en gaf de Astra maar liefst 312 punten, waarmee hij de Volvo XC90 en de Mazda MX-5 ver achter zich liet.

Maar wist jij dat Opel de Europese Auto van het Jaar-verkiezing al vier keer eerder won sinds de eerste editie in 1964. En dat slechts twee merken deze titel vaker in de wacht sleepte? We zetten de winnaars op een rij.

Opel Kadett - 1985

Opel Kadett 1985

De tweede generatie van de voorwielaangedreven Kadett was een enorme vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger, terwijl de basis grotendeels hetzelfde was. De verbeterde 1.2-liter benzinemotor kreeg nieuwe hydraulische klepstoters en was een uitblinker op het gebied van efficiency. Tegelijkertijd was de topversie in de reeks, de sportieve Kadett GSi met 150 pk sterke 2.0-liter 16V motor, toonaangevend op het gebied van aerodynamica, luchtweerstand en prestaties.

Opel Omega - 1987

Opel Omega 1987

De achterwielaangedreven Opel Omega dook in het gat dat de 'traditioneel grote automerken' achterlieten. Het model werd onder de oudere Opel Senator gepositioneerd, maar had een langere wielbasis, meer binnenruimte en een grotere bagageruimte. De vernieuwde dempers en de uitstekende aerodynamische eigenschappen maakte van de Opel Omega een zeer comfortabele reisauto. Het motorenaanbod bestond uit efficiente 1.8-liter en 2.0-liter viercilinder, zowel benzine als diesel uitvoeringen, en de krachtige 3.0-liter V6 met 177 pk.

Opel Insignia - 2009

Opel Insignia 2009

Na vier keer als tweede te zijn geeindigd, wist Opel na 22 jaar weer de Auto van het Jaar-verkiezing te winnen. In 2009 ging de Insignia er met de overwinning vandoor, die vooral werd geroemd om zijn design, kwaliteit, hoogwaardige technologie en betaalbare prijs. Innovaties als de Opel Eye en het FlexRide onderstel konden eveneens op veel punten rekenen. Met een uitgebreide reeks efficiente en krachtige benzine- en dieselmotoren en de zeer krachtige 2.8-liter V6 Turbo is er voor iedere koper een geschikte Insignia.

Opel Ampera - 2012

Opel Ampera 2012

De introductie van de Opel Ampera betekende een revolutie op de automarkt. Het was de eerste elektrische auto met range extender. De jury was vooral onder de indruk van die bereikvergroter. Als de accu's van de elektrische Ampera leeg raken, springt de 1.4-liter benzinemotor bij die dan als generator fungeert en genoeg stroom levert om de elektromotor te voeden. Met een volle tank benzine kan de Ampera zo'n 500 kilometer rijden. Daarmee neemt hij de angst weg om stil te komen te staan met een lege batterij.

Opel Astra - 2016


De nieuwe Opel Astra maakte indruk bij de jury met zijn design, ruimte, rijdynamiek en technische innovaties. Hij is gebaseerd op een compleet nieuwe, lichtgewicht architectuur en weegt daardoor tot 200 kilo minder dan zijn voorganger. Het motorengamma bestaat uitsluitend uit de nieuwste generatie turbomotoren. De nieuwste versies van IntelliLinken Opel OnStar staan garant voor baanbrekende connectiviteit, online diensten en persoonlijke service. Tevens maakt de Opel Astra geavanceerde techniek uit hogere segmenten, zoals IntelliLux LED Matrix verlichting, bereikbaar voor het grote publiek.