Zo houd je je auto fris deze zomerVoorkom een superheet interieur op ongewenste momenten

Opel zomervakantie

In Nederland wil de zomer nog niet echt doorbreken, maar een paar uurtjes richting het zuiden schommelt de temperatuur zo rond de 30 graden. Heerlijk! Althans, niet als je in een ellenlange file terechtkomt. Of als je in een auto stapt die al de hele dag in de felle zon staat te branden. Gelukkig zijn er genoeg tips en trucs om de auto zo koel mogelijk te houden.

Airco aan, maar…
Airco aan, natuurlijk. Het is het eerste waaraan je denkt als het warm is in de auto. Maar houd het bescheiden. Als de airco langdurig op volle toeren draait, vergroot je de kans op een oververhitte motor. Vooral in de file met weinig rijwind ter verkoeling. Zet de temperatuur ook niet te lang te koud. Rond de 20 graden is prima. Dan is het temperatuurverschil niet zo groot als je uitstapt en je voorkomt een verstopte neus.

Ramen open, liefst diagonaal
Staat de auto al de hele dag in de zon en is het bloedheet in het interieur? Zet behalve de airco dan ook de ramen open. Dan kan de warme lucht ontsnappen. Het duurt namelijk heel lang voordat de airco al die warme lucht heeft gekoeld.

Optimale koeling tijdens het rijden (bijvoorbeeld als je geen airco hebt) bereik je door niet één, maar twee ramen te openen. Het liefst diagonaal tegenover elkaar, bijvoorbeeld links voor en rechts achter. Daarmee laat je de wind letterlijk door de auto waaien. 

Opel zomervakantie

Voorkom opwarming
Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt van alles doen om de warmte uit de auto te halen, beter is om de warmte in de auto te voorkomen. Bijvoorbeeld door het gebruik van zonwerende folie of zonneschermen voor of achter de ramen. En parkeer de auto in de schaduw indien mogelijk.

De boel afdekken
Hoe donkerder het interieur, hoe warmer het wordt. Een zwart dashboard absorbeert veel warmte. Dat voorkom je door er bijvoorbeeld een handdoek over te leggen. Hetzelfde geldt voor zwart lederen stoelen.

Opel zomervakantie