5 vragen aan rallycoureur Timo van der Marel.Succesvolle comeback van Opel in Nederlandse rallysport.

Opel-ADAM-R2-2016

Opel is terug in de Nederlandse rallysport. Timo van der Marel gaat dit jaar met de Opel ADAM R2 op jacht naar de titel in het Nederlands Kampioenschap. Een betere comeback kon Opel zich niet wensen, want Timo won meteen de eerste race van het seizoen! Het beest is los! We spraken hem kort na zijn succesvolle debuut.

Hoe bevalt de samenwerking met Opel Nederland?
“Ik ben erg blij met mijn sponsor. Het gevoel is uitstekend. De auto past goed bij mij. Ik vind die opvallende tijger-livery ook heel gaaf. Ik wil mijn succesvolle seizoen van vorig jaar minimaal evenaren. Met de steun van Opel Nederland en de fantastische Opel ADAM R2 heb ik er alle vertrouwen in dat we dit jaar de titel in het Nederlands Kampioenschap kunnen winnen.”

Was je nerveus voor de eerste race?
“Ja, een beetje wel eerlijk gezegd. M’n laatste rally was in november 2015. Je moet toch weer een beetje inkomen. En dan rijd ik dit seizoen ook nog voor Opel Nederland in plaats van een privéteam, kort na een spectaculaire presentatie van onze Opel ADAM R2 bij Safaripark Beekse Bergen, met meer media-aandacht dan gebruikelijk. Dan staat er wel extra druk op. Je moet presteren."

Timo-vd-Marel

Maar toen de lichten op groen sprongen…?
“Ik voelde me gelukkig al vrij snel op m’n gemak. We hebben een foutloze rally gereden. De auto was perfect. Ik kon zelfs nog aanvallen om zo hoog mogelijk te eindigen in het overall-klassement. Uiteindelijk wonnen we in onze eigen RC4-klasse en eindigden we als negende in het overall-klassement. Een fantastische prestatie, vooral in zo’n groot deelnemersveld met veel snellere auto’s dan onze Opel ADAM R2!”

Wat kun je vertellen over de auto?
“De Opel ADAM R2 is een speciaal geprepareerde versie die voldoet aan het R2-reglement van de FIA. Hij heeft bijvoorbeeld een geïntegreerde veiligheidskooi, speciale racestoelen met HANS-veiligheidssysteem om nekletsel te voorkomen, een LCD-versnellingsindicator en een elektrisch brandblusapparaat. Het vermogen wordt geleverd door een 1,6-liter ECOTEC 16V-motor met 185 pk en 190 Nm. Die is gekoppeld aan een sequentiële SADEV-transmissie met vijf versnellingen. Verder is de Opel ADAM R2 voorzien van een sperdifferentieel en een speciaal afgesteld onderstel voor optimale tractie op allerlei soorten ondergrond.”

Wat verwacht je van de rest van het seizoen?
“De Zuiderzee Rally in Emmeloord was een zeer geslaagd debuut. We hebben een heel goede basis gelegd voor de rest van het seizoen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit jaar het Nederlands Kampioenschap kunnen winnen. Mijn ambitie is ook om op het komende WK Rally in Duitsland in de top 3 te eindigen. Ik kan in ieder geval niet wachten tot de volgende rally, op 3 juni 2016 in Helmond. Ik ben ook zeer benieuwd naar de nieuwe livery waarmee mijn ADAM daar aan de start verschijnt!”