De flexibiliteitskampioen van Opel.Dan hebben we het natuurlijk over de Zafira!

De naam Zafira is in de Opel-familie uitgegroeid tot een waar begrip. In geen ander Opel-model is zoveel (opberg)ruimte aanwezig. Die ruimte bleef niet onopgemerkt, want sinds de introductie in 1999 kozen al meer dan 2,7 miljoen gezinnen voor een Zafira. En de teller loopt nog altijd op.

Revolutionair

Het is 1999 als we de eerste generatie Zafira presenteren. De MPV valt direct op dankzij het revolutionaire Flex7-stoelensysteem. Dit flexibele stoelensysteem biedt plaats aan maximaal zeven personen, in die tijd een primeur in de klasse van de Zafira. Stoelen uit de auto halen om extra bagageruimte te creëren is niet nodig. Alle stoelen blijven gewoon aan boord. Dat is wel zo handig. De tweede zitrij van de Zafira bestaat uit een opklapbare en verschuifbare bank, terwijl de derde zitrij bestaat uit twee stoelen die je uit de bodem van de laadruimte tovert. Het blijkt een recept met een onbeperkte houdbaarheidsdatum.

Zafira OPC? Jazeker!

Wist je dat van de eerste Zafira ook een OPC-model verscheen? Echt waar! Deze beresterke en supersnelle familie-MPV verscheen in 2000 op het toneel en had een 192 pk sterke viercilinder turbomotor aan boord. Hem herkennen was niet heel moeilijk, want dankzij sportieve bumpers en grote wielen pikte je er zo een uit in het straatbeeld. De eerste generatie Zafira bleef tot 2005 in productie en werd in datzelfde jaar opgevolgd door de tweede generatie Zafira.

Opel Zafira A OPC

Opel Zafira B OPC

Never change a winning…

Onder het mom van ‘never change a winning stoelensysteem’ had ook de nieuwe Zafira het onder klanten gewaardeerde Flex7-stoelensysteem, maar dan nog verder geperfectioneerd. Wat ook bleef was de OPC-variant. Die werd zelfs nog extremer dan voorheen. De viercilinder turbomotor produceerde nu zelfs 240 pk, goed voor een topsnelheid van 231 km/u! Je moest de grijns van huisvaders eens zien als de kinderen weer naar school moesten.

Panoramadak

Ook bijzonder aan deze Zafira-generatie was het panoramadak. Dat gaf inzittenden heel veel ruimtegevoel. Dankzij geïntegreerde opbergvakken in het dak was er volop opbergruimte aanwezig. Het opbergen van reisaccessoires zoals spelletjes of minicomputers was daardoor nog nooit zo makkelijk.

Zafira + Tourer = Zafira Tourer

In 2011 lost de Zafira Tourer de tweede generatie Zafira af. We voegen de term ‘Tourer’ toe aan de naam vanwege de enorme sprong voorwaarts op het gebied van comfort en praktische inzetbaarheid. Het recept is nog altijd vertrouwd, maar dankzij mooie en nog betere ingrediënten is de Zafira Tourer nog beter dan voorheen.

Flexibiliteitskampioen

Dat geldt ook voor de onlangs voorgestelde nieuwe Zafira waarvan de verkoop binnenkort start. De bestuurder en passagiers genieten in de Zafira van een zeer ontspannen reis. Helemaal dankzij de komst van Opels IntelliLink infotainmentsysteem (compatible met Apple CarPlay) en Opel OnStar (inclusief 4G/LTE Wi-Fi-Hotspot). Ook weer aanwezig: het flexibel in te delen stoelensysteem, het panoramadak en vooral heel veel ruimte. De Zafira blijft de onovertroffen flexibiliteitskampioen van Opel.

VIDEO: de nieuwe Opel Zafira