Skip To Content
Home

Nieuwe Opel Mokka maakt zich klaar voor productieNieuwe Opel Mokka begin 2021 in de showrooms

Nieuwe Mokka getest

Klaar voor de toekomst? Voor de volledig nieuwe crossover heeft Opel diverse ontwikkelingsdoelen gesteld, waarbij extra focus ligt op rijdynamiek, efficiency en hoogwaardige kwaliteit. Met de voor Opel typische precisie leggen de Opel-engineers momenteel de laatste hand aan de nieuwe Mokka, voordat de productie eind 2020 van start gaat.

Bij het Test Center Rodgau-Dudenhofen in Duitsland vinden momenteel werkzaamheden plaats om te zorgen voor optimaal akoestisch comfort in het interieur, uitstekende voertuigveiligheid op hoge snelheden en het voor Opel typische stuur- en pedaalgevoel. Sinds februari dit jaar gebruiken experts op het gebied van chassis, aandrijflijn, elektronica en verlichting de arctische winter voor het optimaliseren van de wielophanging en rijhulpsystemen op bevroren meren en besneeuwde wegen in het Zweedse Lapland.

Tot wel 120 kilo lichter

Ten opzichte van de vorige generatie is de nieuwe Mokka tot wel 120 kg lichter dan de vorige generatie, met nagenoeg dezelfde wielbasis en wielafmetingen. Het batterijpakket van de 100% elektrische Opel Mokka-e is laag in de bodemsectie gemonteerd, zodat een zeer laag zwaartepunt ontstaat. De zeer wendbare crossover arriveert begin 2021 bij jouw Opel-dealer.

Fase 1: testen en fine-tuning op Noordpoolcirkel

Nieuwe Mokka getest Noordpol

Opel-engineer Gunnar Nees kan maar geen genoeg krijgen van ronden rijden op ijs. Hij stopt regelmatig een paar minuten, grijpt dan naar de laptop, leest de gemeten waarden uit, legt elke afgelegde kilometer vast en vervolgt daarna weer zijn weg. In de uitgestrekte arctische wildernis is het in maart nog ijskoud. Dat zijn exact de juiste omstandigheden om harmonie tussen ABS, ESP en rijhulpsystemen te realiseren.

De bestuurder van de testauto is naar het hoge noorden gereisd om het chassis verder af te stemmen. Zoals elke andere Opel moet ook de nieuwe Mokka een nauwkeurig stuurgevoel bieden, direct reageren op input en de bestuurder goede feedback geven. Het gevoel van controle is minstens zo belangrijk.

Fase 2: tests op hoge snelheid op Duitse testcircuits

Nieuwe Mokka getest modder

Terug in Duitsland: dezelfde testingenieur bestuurt een prototype van de nieuwe Opel Mokka op het eigen Rodgau-Dudenhofen Test Center. Karsten Bohle, de projectcoördinator van de tweede generatie Opel Mokka, sluit zich aan bij Gunnar Nees.

 

“We kijken er allemaal naar uit om klanten te zien rijden in de nieuwe Mokka. De testritten verlopen voorspoedig, ook doordat onze nieuwe aanwinst met zijn lage gewicht en compacte buitenafmetingen goed reageert op alle aanpassingen. De besturing en het comfort zijn super. De Mokka is een genot om in te rijden. Het ontwikkelingswerk was erg leuk”, zegt Bohle.

 

De nieuwe Opel Mokka is klaar voor zijn eindexamens op het testcentrum van Opel. Tijdens ‘schudden’ moet het rijcomfort en de interieurakoestiek onveranderd blijven – zelfs als de Mokka over het zogeheten ‘martelpad’ rijdt. Het Rodgau-Dudenhofen Test Center ligt niet ver van het Opel-hoofdkantoor in Rüsselsheim en biedt replica’s van allerlei typen wegdek in Europa. Opel-ingenieurs testen hier al tientallen jaren en hebben zodoende een enorme schat aan ervaring opgebouwd. De vering en dempers worden tijdens testwerkzaamheden met regelmaat aangepast om de balans tussen reactievermogen en sportieve precisie te verbeteren. Dankzij opmerkelijk getemperde weggeluiden biedt de nieuwe Mokka optimaal akoestisch comfort. De stilte draagt ook bij aan de algehele comfortbeleving in het interieur.

 

Op het handlingscircuit van Dudenhofen worden de besturing en wielophanging verfijnd. De nieuwe Mokka heeft standaard McPherson-veerpoten met dubbele spoorstangen voor meer stijfheid aan de voorzijde, alsook meer precisie en wendbaarheid. De crossover verandert gretig van richting en laat zich eenvoudig besturen, terwijl de rijhulpsystemen in harmonie met de auto zijn afgestemd.

 

Daarna volgt de ultieme discipline: rijden op zeer hoge snelheid over de beroemde hogesnelheids-kombaan van 4,8 kilometer met tot wel 40 graden kanting in bochten. Deze test vereist ‘rock-solid’ stabiliteit onder alle snelheden. Opel test hier ook uitwijkmanoeuvres. Opel-ingenieurs geven pas een ‘Autobahn-keurmerk’ als de auto alle tests op de hogesnelheids-kombaan doorstaat. Inmiddels heeft de nieuwe Mokka deze sessies met glans doorstaan. Opel gaat nog tot komende zomer door met de testwerkzaamheden. Als de compacte crossover gereed is, gaat in het vierde kwartaal van 2020 de productie van start.