Hoe werkt het

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, zijn de eerste 6 minuten van cruciaal belang. Omdat professionele hulpverlening vaak niet in deze 6 minuten ter plaatse is, zijn 170.000 vrijwilligers nodig. De bovenstaande zes stappen maken duidelijk hoe het werkt.

Kun jij al reanimeren? Meld je hier aan en red daarmee levens.

Hoe werkt een oproepsysteem?
Meldkamers van 112 van de ambulancediensten werken met een database met burgerhulpverleners en AED’s. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die kunnen reanimeren en/of de AED kunnen gebruiken. Op het moment dat de meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij, direct na het uitsturen van de ambulance(s), het oproepsysteem in. Via dit systeem gaan sms’jes naar burgerhulpverleners die binnen een straal van ongeveer 1.000-1.500 meter van het slachtoffer wonen of werken. Het sms’je bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om een bepaalde AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan. Omdat meerdere hulpverleners een sms’je krijgen is de kans groot dat je er niet alleen voor staat en samen hulp verleent aan het slachtoffer.

Wat betekent dit voor mij?
Het oproepsysteem selecteert alle burgerhulpverleners die binnen een bepaalde straal wonen of werken. Het kan dus zijn dat het slachtoffer een bekende is. De sms’jes kunnen 7 dagen per week, 24 uur per dag, dus ook ’s nachts worden uitgestuurd. Het gaat om een vrijwillig systeem en je verleent alleen hulp als je daartoe in staat bent. Mocht je om persoonlijke redenen op dat moment geen hulp kunnen of willen verlenen, dan reageer je niet op de oproep.

Via de website van het oproepsysteem kunt je zelf je beschikbaarheid instellen zodat je niet wordt opgeroepen als je op bepaalde momenten echt niet naar een slachtoffer kunt gaan. Ook kun je verschillende adressen opgeven, bijvoorbeeld je woon- en je werkadres.

Je wordt alleen opgeroepen als er in de buurt van de door jouw opgegeven adressen een hartstilstand plaatsvindt. Als je bijvoorbeeld in Groningen woont, en een dagje naar Amsterdam gaat, word je niet opgeroepen als er in Amsterdam iets gebeurt. Wel kan het voorkomen dat je op dat moment een oproep krijgt omdat er in jouw wijk in Groningen iets gebeurt. Je kunt dan vanzelfsprekend niet gaan en daar wordt in het systeem ook rekening mee gehouden.

Kun je nog niet reanimeren?
Als je nog niet kunt reanimeren, maar dit wel wilt, meld je dan hier aan voor een reanimatietraining. Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Download de Reanimatie App
Al een reanimatiecursus gehad, maar wil je alle stappen nog eens nalezen? Of heb je ondersteuning nodig bij het verlenen van hulp bij een hartstilstand? Hiervoor is de gratis Reanimatie App van de Hartstichting een handig hulpmiddel. De app is bedoeld voor mensen die al een reanimatiecursus hebben gevolgd.

Download de gratis Reanimatie App:

voor Android

voor iPhone