Het Grote Feyenoord DNA-onderzoek

Opel heeft hart voor Feyenoord, net als drie miljoen andere supporters in Nederland. Maar waar komt de clubliefde vandaan? Vaak kunnen supporters dat niet uitleggen. “Dat zit van binnen. Het zit in je bloed, in je DNA”, zijn veelgehoorde antwoorden op die vraag. Presentator en Feyenoord-supporter Sander de Kramer zoekt uit of het Feyenoord-gen écht bestaat en neemt de proef op de som bij 168supporters, in Het Grote Feyenoord DNA-onderzoek. Hiermee is Feyenoord de eerste voetbalclub ter wereld waarbij – op initiatief van sponsor Opel –grootschalig DNA-onderzoek wordt gedaan onder de eigen supporters.

Supporters kunnen vrijwillig meedoen aan Het Grote Feyenoord DNA-onderzoek als zij zelf toestemming geven voor het afstaan van DNA. Uiteraard gaan Feyenoord en Opel zeer nauwkeurig om met de bescherming van persoonsgegevens. Bovendien wordt erzeer selectief onderzoek gedaan. Er wordt bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar erfelijkheidsfactoren of medische kenmerken van DNA-materiaal dat wordt afgestaan door de deelnemers. Bovendien zullen de onderzoeksdata geanonimiseerd worden verwerkt.

Vanaf vandaag kunnen Feyenoorders testen wat hun supporters-profiel is op opel.nl/feyenoord. Er zijn zeven voorgedefinieerde typen Feyenoord-supporters. Daar kunnen deelnemers ook aangeven of zij mee willen doen aan het genetisch onderzoek dat in februari zal plaatsvinden. Een geselecteerde groep supporters kan wangslijm afstaan voor het onderzoek, dat door wetenschappers van genetisch onderzoeksbureau Omnigen wordt verricht.

Presentator Sander de Kramer, zelf Feyenoord-supporter en gezicht van de campagne, is benieuwd naar het experiment en naar de uitkomsten. “Voor veel supporters is Feyenoord een zeer belangrijk deel van hun leven. De liefde voor hun club zit diep, diep van binnen. Volgens velen zelfs in hun DNA. Daarom gaan we, op initiatief van sponsor Opel, nu eens echt onderzoeken hoe dat zit met die liefde voor Feyenoord. Wie weet ontdekken we een heus Feyenoord-gen.”

Opel en Feyenoord verwachten medio april de onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken.

Klik hier om mee te doen aan het onderzoek.