Home

Van der Marel moet opgeven in Rally.Eerste uitvalbeurt voor Opel ADAM R2 in vier jaar tijd.

  • Sterk optreden tijdens openingsrally van het seizoen in Monte Carlo        
  • Van der Marel was beste nieuwkomer en stond vijfde in RC4-klassement
  • 28 kilometer voor de finish uitgevallen door gebroken draagarm

Timo van der Marel en zijn vaste co-pilote Rebeca van der Marel kijken terug op een succesvolle Rally van Monte Carlo. Tijdens de iconische openingsrally van het WRC-seizoen reed de equipe met de Opel ADAM R2 knap naar de vijfde plek in het RC4-klassement. Slechts 28 kilometer voor de finish moest het team echter de strijd staken door een gebroken draagarm. Het is de eerste uitvalbeurt in vier jaar tijd.

Meest iconische rallywedstrijd

“Het was de intensiefste wedstrijd die ik ooit heb gereden”, aldus Timo van der Marel. “Dit is natuurlijk de meest iconische wedstrijd van het seizoen en we wisten dat het zwaar zou worden. Je maakt ontzettend lange dagen en de weersomstandigheden zijn heel verschillend. Het begon donderdagavond al met vuurwerk en heel veel publiek. We vertrokken in het donker en kregen direct te maken met sneeuw. Voor mij was het de eerste keer dat ik met de ADAM R2 op spijkerbanden reed, dat was erg wennen.”

Beste nieuwkomer in klasse

Van der Marel begon ijzersterk aan de rally, maar kreeg al snel met tegenslag te maken. “Tijdens de rally gingen de startmotor en dynamo kapot. Daarnaast hadden we door het scherpe aansnijden van de bochten last van een scheur in het carterpan, waardoor er steeds een beetje olie uitliep. Ook was concurrentie zeer sterk. Die bestond voornamelijk uit lokale rallyrijders die het parcours kunnen dromen. Toch klommen we naar een knappe zevende plaats in onze klasse. Daarmee waren we zelfs de beste rookie (nieuwkomer)!”

Gebroken draagarm

Na een lange reis op zaterdag, begon Van der Marel zondags aan de laatste twee proeven van de rally. “We begonnen supergoed en klommen zelfs naar de vijfde plek in onze klasse! Ook de legendarische Col de Turini ging erg goed.” Slechts 28 kilometer voor het de finish sloeg dan toch het noodlot toe: “In een bocht naar rechts brak opeens de draagarm af, mogelijk als gevolg van een scheurtje door een harde klap op een steen.”

Het team probeerde nog de auto te repareren, maar kon helaas niet verder. Desondanks kijkt Timo met een goed gevoel terug op de rally. “We zijn tevreden en hebben een heel goed gevoel. We hebben alles meegemaakt en alle proeven gereden. Je kunt altijd pech hebben, want het blijft toch een mechanische sport”, aldus Van der Marel.

 

Uitslag Rally van Monte Carlo RC4-klasse

27. FRA Y. Rossel     FRA B. Fulcrand                    Peugeot 208 RC4B                 3:56:19.1

29. FRA N. Latil          FRA R. Roche                        Skoda Fabia RC4B                 3:58:23.6

31. FRA D. Oberti       FRA T. Escartefique               Peugeot 208 RC4B                 3:59:49.0

Uitslag Rally van Monte Carlo algemeen

1. FRA S. Ogier          FRA J. Ingrassia                     Citroën Total RC1                   3:21:15.9

2. BEL T. Neuville       BEL N. Gilsoul                         Hyundai Shell RC1                 3:21:18.1

3. EST O. Tänak         EST M. Järveoja                     Toyota GAZOO Racing RC1 3:23:31.1