Skip To Content
Home

Zuinig rijden met een elektrische auto: 6 tipsHaal meer kilometers uit die batterij!

Opel Corsa-e

Rijden in een elektrische auto is een nieuwe ervaring. Je rijdt lokaal emissievrij, trekt supersnel op en je hoort helemaal niets. Hartstikke leuk, maar het energieverbruik kan best snel oplopen door verschillende factoren. Hier 6 tips om zo zuinig mogelijk te rijden met een batterij-elektrische auto.

Tip 1: ECO-modus

Een elektrische auto is vrijwel altijd voorzien van een spaarstand, een zogeheten ECO-modus. In deze modus wordt een systeem als de verwarming of koeling in een energiezuinige stand gezet, zo niet helemaal uitgeschakeld. Dat alles met als doel om zoveel mogelijk kilometers uit het accupakket te peuteren. Zo’n ECO-modus hoef je met een volle batterij niet in te schakelen, maar als de batterij bijna leeg is, kan die ECO-modus je net genoeg helpen om naar een laadpaal te rijden.

Tip 2: Anticipeer goed

Door goed te anticiperen op het andere verkeer voorkom je onnodige remacties en bespaar je kostbare energie. Kijk dus goed vooruit, voel aan wat het andere verkeer doet en laat indien nodig een gat vallen tot je voorligger. Door goed vooruit te kijken kom je verder.

Tip 3: Let op de snelheid

130 km/u rijden? Niet slim met een elektrische auto. Boven de 100 km/u neemt het energieverbruik sterk toe. Voor een auto met verbrandingsmotor geldt hetzelfde, maar voor een elektrische auto nog meer omdat deze auto’s vaak wat zwaarder zijn. Let dus op je snelheid. Onder de streep ben je misschien 3 tot 4 minuten later thuis als je harder rijdt. Bovendien sta je in Nederland zo vaak in de file dat het nauwelijks loont om harder te rijden.

Opel Corsa-e

Tip 4: Slim koelen of verwarmen

Elektrische auto’s als de Opel Ampera-e en Corsa-e kunnen, terwijl ze nog aan de laadpaal staan, al worden voorverwarmd of gekoeld. Door dit te doen terwijl de auto nog aan de laadpaal staat, bespaar je onderweg energie. Het interieur is dan al namelijk op de gewenste temperatuur.

Tip 5: Energie terugwinnen

Een leuk kenmerk van een batterij-elektrische auto is dat je sterk kan afremmen op de elektromotor. Gewoon een kwestie van het stroompedaal loslaten en de auto remt al sterk af, soms helemaal tot stilstand. Tijdens dat afremmen wordt kinetische energie omgezet in bruikbare energie voor het accupakket. Met afremmen win je dus kilometers range terug. Is dat even handig! Dit energie terugwinnen – ook wel recupereren genoemd – kan op verschillende niveaus. Wie de auto in de sterkste modus zet, kan de auto rijden volgens het principe ‘one-pedal driving’. Je accelereert en remt de auto dan af met slechts één pedaal.

Tip 6: Efficiënt rollen

Vergeet niet om ook geregeld naar je bandenspanning te kijken. Ook de bandenspanning heeft namelijk een sterke invloed op je energieverbruik. Een te lage bandenspanning resulteert in een hoger energieverbruik. Let ook op het wielformaat. Hoewel een maatje groter wellicht mooier is, gaat het wel ten koste van actieradius. Een groter wiel heeft namelijk een hogere rolweerstand en ook dat kost weer extra ‘brandstof’.