Skip To Content
Home

Help! Wat voor elektrische auto rijd ik?Een heldere uitleg over de diverse elektrische aandrijflijnen

Opel Ampera-e

Opel werkt hard aan de elektrificatie van zijn modellengamma, maar wat betekent EV, BEV, HEV, PHEV en FCEV? En welke elektrische auto past het beste bij jouw rijstijl? Wij leggen je graag uit wat de afkortingen betekenen en welke auto’s je via een laadpaal kunt opladen.

EV/BEV: Electric Vehicle of Battery Electric Vehicle

Dit is elektrisch rijden in de breedste zin van het woord. EV’s of BEV’s zoals de Opel Ampera-e hebben namelijk een volledig elektrische aandrijflijn. De Ampera-e heeft een vermogen van 150 kW (204 pk) en – afhankelijk van de rijstijl - een actieradius van 423 kilometer. De meeste elektrische auto’s zijn met zowel wisselspanning (AC) als gelijkspanning (DC) op te laden. Let er in ieder geval altijd op of een volle accu toereikend is voor jouw persoonlijke reisafstand.

Opel Ampera-E

PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle

De plug-in hybride combineert de voordelen van elektrisch rijden met het rijbereik van een verbrandingsmotor. De auto heeft een accupakket waarmee je korte afstanden elektrisch kunt rijden en bij hoge snelheden of lange afstanden wordt automatisch de brandstofmotor ingeschakeld. Een PHEV kun je voltanken en opladen. De Opel Grandland X wordt nog dit jaar voorzien van een plug-in hybride aandrijflijn.

HEV: Hybrid Electrical Vehicle

Een hybride aandrijflijn bestaat – net als de plug-in hybride aandrijflijn – uit een brandstofmotor, elektromotor en een accupakket. Het accupakket is echter niet via een laadpaal op te laden, maar de stroom wordt bijvoorbeeld tijdens het remmen opgewekt. De actieradius is vergelijkbaar met die van een auto met verbrandingsmotor.

FCEV: Fuel Cell (Electric) Vehicle

DE FCEV is een waterstofauto die net als een EV/BEV geen broeikasgas uitstoot tijdens het rijden. De brandstofcel zet water- en zuurstof om in elektriciteit die de elektromotor aandrijft. Opladen is daarbij niet nodig, je hoeft alleen waterstof te tanken. De actieradius is vergelijkbaar met die van een auto met verbrandingsmotor.

Elektrisch modellenoffensief

Interesse in een Opel met geëlektrificeerde aandrijving? Er is al een volledig elektrische Ampera-e vanaf 46.699 euro. Verder brengt Opel tot en met 2020 de volledig elektrische Corsa, Vivaro en MOKKA X op de markt. Van de Opel Grandland X verschijnt ook een krachtige plug-in hybride variant.

Opel Ampera-e