Home

Wanneer is mijn band versleten?Weet jij de minimale profieldiepte?

opel band

Het wordt vaak vergeten, maar de band vormt het enige contactpunt van de auto met het wegdek. Een goede band is dus essentieel voor de veiligheid. Toch blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG onder 1.021 automobilisten dat mensen niet weten wanneer de band precies versleten is. Met de vakantie voor de deur frissen we nog even het geheugen op.

Wettelijk toegestaan

Uit het onderzoek blijkt dat veruit de meeste automobilisten denken dat veel langer kan worden doorgereden dan wettelijk is toegestaan. Toch blijkt een autoband in de praktijk al veel eerder aan vervanging toe.

Gevaarlijk

Goed, hoe zat het ook alweer? De minimale profieldiepte van een autoband is wettelijk vastgesteld op 1,6 millimeter. Maar dat weet lang niet iedereen. Ruim 10% denkt zelfs dat een profieldiepte van 0,6 millimeter het minimum is. Bij dit soort waarden is de band zo goed als kaal en dus gevaarlijk om mee te rijden. Niet doen dus, want de band heeft nauwelijks grip en bij regenval kan de band het water niet voldoende afvoeren.

Van APK naar APK

De boodschap is dus duidelijk: versleten banden kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Controleer dus met regelmaat de banden. Vooral als je auto naar de APK moet. Te weinig profieldiepte is namelijk het meest voorkomende mankement dat bij de APK geconstateerd wordt. Zelfs bij een profieldiepte van minder dan 2,5 millimeter is de APK-keurmeester wettelijk verplicht een advies voor vervanging voor te schrijven.

Van APK naar APK rijden en in de tussentijd niets controleren is dus niet verstandig. Controleer met regelmaat je banden, helemaal voor de grote reis naar je vakantiebestemming. Maar eigenlijk het hele jaar door. Dat is het beste.