Home

Benzine en diesel krijgen andere naamIedereen terug in de schoolbanken

Opel

De tijd dat benzine euro95 of euro98 heet en diesel gewoon diesel is binnenkort voorbij. De Europese Unie voert nieuwe uniforme labels als toevoeging aan de bestaande namen. Zo kom je in het vervolg in alle EU-landen dezelfde brandstofnamen tegen.

Codetaal

Per 12 oktober veranderen de brandstoflabels. Elke bestaande brandstof krijgt nu een extra sticker op de brandstofinstallatie om verwarring te voorkomen. Diesel krijgt bijvoorbeeld de toevoeging B7, euro 98 wordt E5 en euro 95 heet E10. LPG blijft gewoon LPG.

Vervangen

De Europese Unie hoopt op deze manier dat consumenten in binnen- en buitenland de juiste brandstof herkennen aan de B7-, E5- of E10-code. In de toekomst moeten de codes de bestaande brandstofnamen definitief vervangen, maar voorlopig blijven de bestaande en nieuwe namen naast elkaar bestaan.

Logisch te verklaren

De combinatie van diesel met B7 lijkt niet heel logisch, maar is toch te verklaren. B7 verwijst naar het percentage biodiesel.

Kleuren verdwijnen

Daarnaast verdwijnen de kenmerkende groene, gele en zwarte labels. In de toekomst krijgt benzine een cirkelvormig label, diesel een vierkant en gas een ruit. Alle labels worden daarbij wit van kleur. Kortom, begin er alvast maar aan te wennen.