Skip To Content
Home

Privé elektrische auto aanschaffen: kopen of private lease?De voordelen en nadelen op een rij

Opel Corsa-e

Niet alleen onder zakelijk rijders, maar ook onder particulieren is de elektrische auto in opkomst. Maar wat is nu de slimste manier om als particulier een elektrische auto aan te schaffen? Kopen of toch maar private leasen?

Een batterij-elektrische auto privé kopen

Omdat een batterij-elektrische auto is uitgerust met een grote accu, zijn ze duurder dan een auto met diesel- of benzinemotor. Dat maakt de auto duurder in aanschaf dan wanneer je een auto met normale aandrijflijn koopt. Dat kan een drempel zijn om een batterij-elektrische auto privé aan te schaffen. 

Toch geniet je ook van heel veel voordelen als je privé een batterij-elektrische auto koopt. Zo hoef je tot eind 2024 geen wegenbelasting te betalen. In 2025 is de wegenbelastingkorting nog 75% en vanaf 2026 is de korting 0%. Ook prettig: je betaalt tot eind 2024 geen BPM (aanschafbelasting). Vanaf 2025 wordt dat 360 euro.

Realiseer daarnaast dat de gebruikskosten van een BEV flink lager zijn. Je hebt minder onderhoudskosten, want de aandrijflijn bevat veel minder draaiende onderdelen en heeft dus minder slijtage. Omdat batterij-elektrische auto’s wat zwaarder zijn, zul je wel eerder je banden moeten vervangen. 

Het voordeel van koop is dat de auto echt jouw eigendom wordt. Je kan er alles mee doen, hebt geen kilometerbeperking en bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Dat is ander met private lease. 

Opel Corsa-e

Een batterij-elektrische auto privé leasen

Toch heeft private lease ook een hoop voordelen. Want eigenlijk wordt alles voor je geregeld. Zaken als de houderschapsbelasting, reparaties, onderhoud en zomerbanden, schadeherstel en glasreparatie, een WA Casco verzekering met een eigen bijdrage op casco van €225,00, een ongevallen inzittenden verzekering, 24-uurs internationale pechdienst en vervangend vervoer na 48 uur zijn allemaal inbegrepen. Alleen de kosten voor de brandstof (stroom) betaal je zelf, net als eventuele parkeerkosten en boetes. 

Met private lease kun je als particulier voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto rijden. Je huurt de auto dus voor een langere termijn. De periode bepaal je zelf. Dat kan 30, 36, 48 of zelfs 60 maanden zijn. Je legt in het contract wel een maximum jaarkilometrage vast. Het grote voordeel van private lease is dat je niet in één keer een grote som geld kwijt bent. Je betaalt in dit geval maandelijks voor je nieuwe auto. 

Bij private lease ben je geen eigenaar, je huurt de auto in principe voor een bepaalde periode. Aan het einde van de looptijd kan je de auto weer bij Opel Private Lease inleveren en voor een nieuwe auto kiezen. Meer weten over private lease?