Skip To Content
Home

Hoeveel laadpalen telt Nederland?En hoeveel komen er nog bij?

Opel Corsa-e

Elektrische auto's zijn sterk in opkomst. Als reactie hierop is er de afgelopen jaren al hard gewerkt aan een uitgebreid netwerk laadpalen in Nederland, maar hoeveel heeft Nederland er eigenlijk? En komen er nog veel bij?

Aantal laadpunten

Toevallig houdt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – ook wel bekend als RVO – scherp toezicht op het aantal elektrische auto’s in Nederland en op het aantal laadpalen. Is dat even handig! Volgens het RVO telde Nederland op 31 mei 2019 in totaal 39.851 publieke laadpunten en 1.266 snelladers.

Drie provincies aan de leiding

In de provincie Zuid-Holland zijn de meeste publieke laadpunten te vinden (11.165). Noord-Holland staat op de tweede plaats met 9.457 publieke laadpunten. Noord-Brabant maakt de top drie compleet met 4.548 publieke laadpunten. Nogmaals: dit zijn cijfers van 31 mei 2019.

Opel Corsa-e

Europese afspraken

Wat betekenen deze cijfers? Nou, dat er in Nederland meer dan één (semi)publiek laadpunt per vier elektrische auto’s beschikbaar is. Daarmee loopt Nederland sterk voor op enkele andere landen in Europa. In de toekomst komen daar nog heel veel laadpunten bij, want in Europa zijn afspraken gemaakt om het aantal laadpunten voor (deels) elektrische auto’s sterk te laten toenemen, ook in Nederland.

Geen zorgen dus

Ben je dus van plan om een batterij-elektrische auto als de Opel Ampera-e of Corsa-e te kopen, of een plug-in hybride als de Opel Grandland X Hybrid4? Dan hoef je je over het aantal laadpunten in Nederland geen zorgen te maken. Bovendien is het mogelijk om een laadpaal voor je deur te laten plaatsen. Dat is helemaal makkelijk.