Skip To Content
Home

Een laadpaal voor je deur, hoe bereik je dat?De voordelen van een eigen laadpaal

Opel Ampera-e

Moet je altijd vechten om een plekje bij de openbare laadpaal? Misschien biedt een eigen laadpaal uitkomst. Maar kun je zomaar een laadpaal aanschaffen? We zetten de stappen op een rij.

Voordelen

Er komen steeds meer elektrische auto’s en openbare laadpalen in Nederland, maar het blijft soms lastig om met je auto een vrije laadpaal te vinden. Vaak moet je even zoeken en als je er één gevonden hebt, kun je de pech hebben dat hij bezet is. Een eigen laadpaal heeft dus zo zijn voordelen.

Op privéterrein

Kun je zomaar een laadpaal aanschaffen? Het antwoord is: ‘ja’, maar er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten. De laadpaal moet namelijk op privéterrein kunnen staan. Je moet dus in het bezit zijn van een oprit of erf, uiteraard voorzien van de juiste voorbereidingen.

Een paal- of wandmodel

Vervolgens kun je kiezen uit twee verschillende laadsystemen: een paal- of wandmodel. De keuze tussen de twee maak je puur uit praktisch oogpunt. Parkeer je naast een muur? Dan is het wandmodel – vaak wallbox genoemd – ideaal. Parkeer je in de open ruimte? Dan is een laadpaal de betere keuze.

De juiste stekkeraansluiting

De laadmogelijkheid die je gekozen hebt, wordt op je eigen stroomnet aangesloten. Hiervoor wordt een extra groep in de meterkast aangelegd zodat de stoppen niet doorslaan als de auto oplaadt en tegelijkertijd huishoudelijke apparaten gebruikt. Er gaat tenslotte minimaal 3,7 kW door zo’n laadkabel heen. Let er daarbij ook op dat je de stekkeraansluiting aanschaft die geschikt is voor jouw auto.

‘Slimme’ laadpalen

Tegenwoordig zijn er diverse ‘slimme’ laadpalen die precies bijhouden hoeveel stroom het opladen van een elektrische auto kost. Zo kun je maandelijks het verschil zien tussen je persoonlijke stroomverbruik en het laadverbruik van de auto. Er zijn zelfs laadpalen die je via een applicatie op je smartphone kunt in- of uitschakelen. Wil je echt efficiënt stroom opladen? Dan zijn er ook laadpalen die via zonnepanelen op het dak je auto opladen. Zo ben je altijd verzekerd van een volle accu!