Home

Zo ver komt de Opel Ampera-e in de praktijkOnafhankelijke meetgegevens

Opel Ampera-e

De Opel Ampera-e maakt elektrisch rijden ontzettend leuk en praktijk: van 0 naar 100 in slechts 7,3 seconden dankzij een elektromotor met 360 Nm en 204 pk (150 kW), plaats voor vijf volwassenen inclusief bagage, slechts 4 procent bijtelling bij zakelijk gebruik en een scherpe vanafprijs van 46.699 euro. Klinkt goed, maar hoe ver kom je in de praktijk?

380 kilometer

Die vraag is natuurlijk ontzettend belangrijk. Weet dat onze volledig elektrische Ampera-e op papier een actieradius van meer dan 380 kilometer volgens de meer op de praktijk aangepaste WLTP-testcyclus. Gemiddeld reizen mensen niet meer dan zestig kilometer per dag.

Opel Ampera-e

Diverse factoren hebben invloed

Hoe ver je in de praktijk komt, is afhankelijk van diverse factoren. Een grotere bandenmaat, winterbanden en lage bandenspanning zijn een paar factoren die de actieradius negatief kunnen beïnvloeden. Ook de rijstijl van de bestuurder speelt een rol en of de auto en accu al of niet voor vertrek zijn opgewarmd.

Opel Ampera-e

Temperatuurverschillen

En dan is er ook nog sprake van temperatuurverschillen. Het is een feit dat onder winterse omstandigheden de actieradius van een elektrische auto afneemt, omdat er meer energie nodig is voor het verwarmen van het interieur en de accu. Maar waar moet je in de praktijk dan op rekenen?

Opel Ampera-e

Onafhankelijke partij

Dat antwoord vullen we liever niet zelf in, maar laten we invullen door een onafhankelijke partij, in dit geval EV-database.nl. Deze website heeft een tabel gepubliceerd waarin te zien is wat de effecten van weer en verkeer op de actieradius Opel Ampera-e zijn. In de categorieën 'stad', 'snelweg' en 'gecombineerd' wordt een indicatie van de actieradius weergegeven.

WINTER*
Stad: 345 kilometer
Snelweg: 240 kilometer
Gecombineerd: 290 kilometer

ZOMER*
Stad: 520 kilometer
Snelweg: 310 kilometer
Gecombineerd: 395 kilometer

*Indicatie van de werkelijke actieradius. Winter: slechtse geval op basis van -10°C en gebruik verwarming. Zomer: beste geval op basis van 23°C zonder gebruik van AC. De daadwerkelijke actieradius hangt sterk af van snelheid, rijgedrag, klimaat en route.

Opladen

Nog altijd een flinke actieradius dus, zo blijkt uit de cijfers. Gelukkig kun je de Ampera-e ook vliegensvlug opladen. Met een publieke snellader (50 kW) heb je circa 150 kilometer rijbereik per 30 minuten laden. Bij een laadsnelheid van 4,6 kW (laadstation voor thuis) is dat 12 kilometer en met 2,3 kW (huiselijk stopcontact) zo’n 6 kilometer. Geïnteresseerd geworden in de Opel Ampera-e? We zetten hier alle details op een rij.

Opel Ampera-e