Home

De praatpaal keert terug, maar dan andersDe Autolaad-praatpaal

Opel Ampera-e

Een jaar geleden stonden er nog duizenden gele praatpalen langs de Nederlandse snelwegen. Al die praatpalen weggooien is zonde. Een Nederlands bedrijf is er nu in geslaagd om zo’n beroemde praatpaal om te bouwen tot heuse laadpaal om elektrische auto’s op te laden, mét behoud van het kenmerkende uiterlijk. Leuk toch?

Praatpalen tegenwoordig overbodig

In juli 2017 werden alle 3.300 praatpalen langs de Nederlandse wegen uitgeschakeld en stuk voor stuk verwijderd. Toch een speciaal moment, want de gele praatpaal stond sinds 1957 langs de Nederlandse wegen. Weggebruikers konden hulp inschakelen via de gele praatpalen, als ze bijvoorbeeld met pech langs de snelweg stonden. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone en dus werden ze overbodig.

Autolaad-praatpaal

Na het weghalen werden duizend praatpalen te koop aangeboden voor liefhebbers. Voor de resterende 2.300 praatpalen werd een andere bestemming gezocht. Een Nederlands bedrijf is het gelukt om zo’n praatpaal om te bouwen tot een laadpaal voor elektrische auto’s. Rijkswaterstaat heeft er al een paar besteld. Ze kosten 2.195 euro per stuk. De eerste Autolaad-praatpaal is al geïnstalleerd bij Rijkswaterstaat in Utrecht.

Ampera-e

Met zo’n Autolaad-praatpaal kun je op een leuke manier de volledig elektrische Ampera-e opladen. Dit volledig elektrische model zal binnen afzienbare termijn ‘familieleden’ krijgen binnen het Opel-gamma, in de vorm van een Grandland X PHEV en een volledig elektrische nieuwe generatie Corsa. In 2020 zal Opel vier geëlektrificeerde modellen in het gamma hebben en in 2024 zal er zelfs van elke model een elektrische variant in het aanbod te vinden zijn.