Home

Autonoom rijden kan nu al!Prototype Opel Insignia bewijst het

Opel demonstreert Ko-HAF: ‘Coöperatief hoog-autonoom rijden’

Het tempo van de uitrol van autonoom rijdende auto’s is vooral een kwestie van wetgeving. De techniek is er al op diverse fronten klaar voor. Opel heeft bijvoorbeeld een prototype van de Opel Insignia dat al prima in staat is om zelfstandig te rijden. Hallo vrije tijd in de auto!

Muziek in de oren?

Jawel, Opel heeft met succes een toekomst laten zien waarin minder verkeersongevallen plaatsvinden en automobilisten zich onderweg kunnen ontspannen en iets kunnen lezen of schrijven in plaats van continu de auto te besturen. Of die toekomst bij iedereen als muziek in de oren klinkt, dat valt te betwijfelen natuurlijk. Het komt erop neer dat je in de toekomst kan kiezen tussen zelf rijden of je laten rijden. Iedereen komt dus aan zijn of haar trekken.

Opel demonstreert Ko-HAF: ‘Coöperatief hoog-autonoom rijden’

Ko-HAF

Opel maakt deel uit van Ko-HAF – ‘Kooperatives hochautomatisiertes Fahren’. Dit is het Duitse onderzoeksproject naar coöperatief hoog-autonoom rijden dat in juni 2015 van start ging. Een prototype op basis van de vorige generatie Opel Insignia demonstreerde tijdens de presentatie van de resultaten van Ko-HAF de werking van de technologie op het testcentrum van Opel in Dudenhofen. Coöperatief hoog-autonome rijsystemen vereisen geen continu toezicht van de ‘bestuurder’. Jij dus. Je kan je dus tijdens de rit bezighouden met andere zaken, maar als het systeem erom vraagt, moet je de controle over de auto weer overnemen. De auto moet dus verder vooruit kunnen ‘kijken’ dan wat mogelijk is met de sensoren aan boord.

Opel demonstreert Ko-HAF: ‘Coöperatief hoog-autonoom rijden’

Interessant project

Ko-HAF is een interessant project. Voertuigen verzenden informatie over de actuele verkeerssituatie van de plaats waar ze rijden – bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, opstoppingen en verkeersongevallen – aan de zogenoemde Safety Server, die de informatie verzamelt en bewerkt. Dat vormt de basis voor gedetailleerde kaarten die beschikbaar zijn voor andere voertuigen in Ko-HAF. Het systeem werkt als een virtuele horizon, die een zeer gedetailleerd beeld geeft van de verkeerssituatie verderop. Klinkt goed toch?

Ontwikkelingen

Er gaat een hoop gebeuren in de toekomst. Opel bereidt zich daarop voor. Meer dan genoeg reden om de ontwikkelingen bij Opel in de gaten te houden.