Skip To Content
Home

Terugblik: Opel Eco SpeedsterExtreem laag brandstofverbruik

Opel Eco Speedster

Je hebt onlangs geleerd dat de nieuwe Opel Mokka een zeer goede aerodynamica heeft. Toch is er nog een overtreffende trap wat aerodynamica betreft. Maak kennis met de Opel Eco Speedster, een studiemodel uit 2003. Het model wist diverse internationale records te verbreken.

Opel Eco Speedster

Chassis

Het chassis van de Opel Eco Speedster is grotendeels gelijk aan de reguliere Opel Speedster. Toch zijn er wel diverse verschillen. Met name de carrosserie is stevig onder handen genomen. Componenten zijn grotendeels van koolstofvezel gemaakt om het gewicht te drukken. Het resultaat is dat de Eco Speedster slechts 600 kilogram weegt en een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,20 heeft.

Opel Eco Speedster

Bescheiden motorvermogen

Onderhuids schuilt geen benzinemotor, maar een 1.3 CDTI Ecotect dieselmotor met 112 pk. Door het lage gewicht haalt de Eco Speedster ondanks het bescheiden motorvermogen een indrukwekkende topsnelheid van 250 km/u. Het gemiddelde verbruik komt uit op slechts 2,5 l/100 km, dat is 1 op 40!

Opel Eco Speedster

24 uur

Met een studiemodel wordt vaak niet gereden. Met de Eco Speedster wel. Sterker nog: met het model brak Opel liefst 17 records tijdens een 24 uur durende testsessie. De Opel Eco Speedster haalde in 24 uur tijd een gemiddelde snelheid van 226 km/u en de hoogst gemeten topsnelheid bedroeg 257,5 km/u. Tijdens diverse momenten bedroeg het brandstofverbruik slechts 2,1 l/100 km, omgerekend 1 op 47,6. Zo zie je maar: met een laag gewicht en met beperkt vermogen kun je snel rijden en zuinig.

Opel Eco Speedster