Home

Het groene monster in actie!Na 100 jaar nog altijd een beest

Opel - het Groene Monster

Tijdens het Rømø Motor Festival op zaterdag 1 september komt Opel met een wel heel speciale klassieker in actie: het beruchte ‘groene monster’!

12,3 liter!

Het ‘groene monster’ is een 260 pk sterke Opel-racer uit 1914 met een motorinhoud van maar liefst 12,3 liter. Dat is meer dan 12 keer zo veel slagvolume als de 1.0 Turbo driecilinder van de Opel ADAM.

Opel het Groene Monster

Toptechnologie

Het groene monster heeft een roemrijk verleden. Al in de jaren ‘20 van de vorige eeuw maakte de racer furore op het Deense eiland Fanø. In die tijd had deze Opel toptechnologie onder de motorkap. De motor had bijvoorbeeld al een verticale aandrijfas, vier kleppen per cilinder – uniek voor die tijd - en een bovenliggende nokkenas.

Opel het Groene Monster

Klepveren

Door de enorme hoogte van de motor staken de klepveren door liefst 16 gaten naar buiten. Een bijzonder gezicht. En dan nog dit: de zuigers gingen in de verbrandingskamers op en neer met maar liefst 24 meter per seconde. Dat is gelijk aan een snelheid van 86 km/uur. Oftewel: Formule 1-niveau.

Opel het Groene Monster

Krachtpatser

En dan zoals gezegd al die power nog: 260 pk. Dit was en ís een echte krachtpatser. En met een topsnelheid van 230 km/uur staat het ‘groene monster’ ook vandaag nog zijn mannetje. Nog altijd loopt het groene monster met hulp van Opel Classic als een zonnetje. Vandaar dat hij bij geselecteerde evenementen in actie komt.

Opel het Groene Monster

Opel het Groene Monster

Opel het Groene Monster