170.000 burgerhulpverleners in Nederland!Opel al jaren partner van Hartstichting

Hartstichting, Opel, Feyenoord

Iets om trots op te zijn: de registratie van de 170.000ste burgerhulpverlener! Dit aantal is bereikt door tomeloze inzet van de Hartstichting en met de hulp van Opel en Feyenoord.

Zes levens per dag

Nederland is het enige land ter wereld met een landelijk reanimatienetwerk van hulpverleners. En ook dat is iets om trots op te zijn. Met 170.000 burgerhulpverleners moet het in heel Nederland mogelijk zijn om binnen zes minuten hulp ter plaatse te hebben in het geval iemand buiten het ziekenhuis een hartstilstand heeft. Door tijdige start van reanimatie verdubbelt de overlevingskans en kunnen jaarlijks 2.500 extra mensenlevens worden gered. Dat zijn zes levens per dag. Zes levens per dag!

Opel, Hartstichting, Feyenoord

Flinke toename in drie jaar

Opel en Feyenoord hebben sinds eind 2014 veel aandacht voor de Hartstichting gegenereerd om de 170.000 burgerhulpverleners te bereiken. En dat is gelukt, want in drie jaar tijd zijn er zo’n 100.000 nieuwe burgerhulpverleners bij gekomen.

1% van de bevolking

Bij de landelijke oproepsystemen HartveiligWonen en HartslagNu stond de teller van het aantal burgerhulpverleners in 2014 op 68.000. Mede dankzij de inspanningen van Opel, Feyenoord en de ruim 450 andere partners, waaronder de genoemde oproepsystemen, is het gelukt het benodigde aantal van minimaal 170.000 te behalen. Dat komt neer op ongeveer 1% van de bevolking. Een knappe prestatie toch?

Opel, Hartstichting, Feyenoord

AED’s registreren

Er is nog ruimte voor verbetering, want voor een optimaal werkende 6-minutenzone zijn in totaal 30.000 AED’s nodig, geregistreerd bij HartslagNu of HartveiligWonen. Op het moment van schrijven zijn er nog maar 12.000 aangemeld, terwijl er naar schatting 100.000 in omloop zijn. Het is onbekend waar ze hangen en bovendien hangen de AED’s op plekken die niet altijd bereikbaar zijn. Dit bemoeilijkt de hulpverlening.

Optimale 6-minutenzone

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Het is nu nog van groot belang ervoor te zorgen dat er overal voldoende AED’s beschikbaar en toegankelijk zijn. Dan werkt de 6-minutenzone optimaal.” Johan Claassen, Algemeen Directeur van Opel Nederland: “Opel zal zich sterk blijven maken voor de Hartstichting, in de eerste plaats door nu mee te helpen aan het behalen van het volgende doel: 30.000 geregistreerde AED’s.”

Opel, Hartstichting, Feyenoord