Skip To Content
Home

Opel Kapitän bestaat 80 jaar!Hij was 42 jaar in productie

Opel Kapitän 80 jaar

Feest bij Opel, want de Opel Kapitän bestaat in 2018 exact tachtig jaar. Het model verscheen in 1938 en was maar liefst 42 jaar met groot succes Opels vlaggenschip.

Jubileumtoer

Als je tachtig jaar wordt, dan mag dat best gevierd worden. Ter ere van de tachtigste verjaardag van de Opel Kapitän reden daarom 25 in topstaat verkerende Opel Kapitäns een jubileumtoer van het hoofdkwartier van Opel in Rüsselsheim naar het spoorwegmuseum van Darmstadt-Kranichstein.

Opel Kapitän 80 jaar

Opel Kapitän 80 jaar

Rüsselsheim

De unieke Kapitän-parade – allemaal voorzien van de beroemde zescilinder-in-lijn benzinemotoren – werd begeleid door drie nieuwe Opels Insignia – een ontmoeting tussen het huidige vlaggenschip van Opel en die van toen. Saillant details: Opel produceerde de Kapitän in Rüsselsheim en ook de Insignia wordt hier nog steeds gebouwd!

Opel Kapitän 80 jaar

Opel Kapitän 80 jaar

 

Diverse varianten

De Kapitän nam vanaf 1938 de positie in tussen de populaire Kadett en de in art-deco stijl vormgegeven Admiral. Je kon hem krijgen als twee- en vierdeurs limousine en als vierdeurs cabriolet. De auto was voor zijn tijd zeer innovatief. Zo had hij een moderne 2,5-liter zes-in-lijn benzinemotor met 40 kW (55 pk) en kopkleppen. Deze motor groeide uit tot dé highlight van het grote Opel-model.

Opel Kapitän 80 jaar

Opel Kapitän 80 jaar

Zijn tijd vooruit

De Kapitän was bovendien de eerste auto in zijn segment in Duitsland met een zelfdragende stalen carrosserie. Die constructie wordt ook nu veel toegepast. Onafhankelijke wielophanging met stabilisator vóór en hydraulische remmen en schokdempers waren standaard – maar dat was verre van vanzelfsprekend in 1938. De moderne zeshoekige koplampen waren geïntegreerd in de spatborden; de uit één stuk bestaande ‘alligator’-motorkap opende naar boven en de hatchback-achtige achterzijde bood van buitenaf toegang tot de bagageruimte. Het langdurige succes van een van de beroemdste grote Opels eindigde na 42 jaar en 474.189 exemplaren.

Opel Kapitän 80 jaar

Opel Kapitän 80 jaar

Insignia

Het succes van de Kapitän als vlaggenschip van Opel wordt nu voortgezet door de Insignia, leverbaar als Grand Sport, Sports Tourer, Country Tourer en als sportieve GSi. Ook de Insignia is innovatief. Hij is leverbaar met Opel IntelliLux LED® matrixlichten, ultramoderne vierwielaandrijving met torque vectoring, state-of-the-art rijhulpsystemen en een head-updisplay. Wil je meer weten over de nieuwe Opel Insignia? Op deze pagina vertellen we je alle details.

Opel Kapitän 80 jaar

Opel Kapitän 80 jaar