Home

Op de toekomst voorbereidOpel-motoren zijn future proof

Opel RDE WLTP

Je krijgt de les al van je ouders mee: zorg voor een goede voorbereiding op de toekomst. Voor Opel is dat niet anders. Ook wij kijken naar de toekomst. Opel is bijvoorbeeld een van de weinige autoproducenten die emissies meet volgens de toekomstige Euro 6d-TEMP norm. Dat klinkt vrij ingewikkeld, maar is ook relevant voor jou. Daarom leggen we het graag even uit.

Motoren zo schoon mogelijk maken

Je moet het maar zo zien dat auto's steeds minder emissies mogen hebben. Opel doet daarom ontzettend zijn best om motoren zo schoon mogelijk te maken. Er zijn wettelijke afspraken gemaakt over hoeveel emissie een motor mag hebben. Om het brandstofverbruik en de emissie van een motor te bepalen, wordt gemeten met de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure-meting (WLTP). Deze WLTP-norm geldt voor alle nieuwe autoregistraties met ingang van 1 september 2018.

Opel RDE WLTP

Nieuwe testcyclus

WLTP is net zoals de New European Driving Cycle (NEDC), de voorloper van WLTP, nog een laboratoriumtest, maar de gemeten waarden zijn realistischer dan bij de New European Driving Cycle (NEDC). Vergeleken met NEDC is de nieuwe testcyclus dynamischer, met minder stopmomenten, en vinden de metingen plaats bij hogere snelheden over een langere periode om alledaags gebruik van de auto beter te simuleren.

Opel RDE WLTP

Real Driving Emissions

Bij de overschakeling naar WLTP, beginnend in september 2017, werd de Euro 6c standaard een wettelijke vereiste voor de typegoedkeuring van nieuwe modellen. Modellen die slagen voor de Real Driving Emissions-test (RDE) zijn goedgekeurd volgens de Euro 6d-TEMP. RDE vormt een aanvulling op WLTP. Hierbij wordt de uitstoot van auto’s gemeten tijdens het rijden op de openbare weg. Eigenlijk zoals het hoort. Hoe lager die CO2-uitstoot, hoe gunstiger voor jou. In een land als Nederland wordt het BPM-bedrag namelijk berekend op basis van de CO2-emissie. Je betaalt dus minder BPM-boete bij een lagere uitstoot.

Opel RDE WLTP

Future proof

Euro 6c wordt in september 2018 wettelijk verplicht voor alle nieuwe registraties, terwijl Euro 6d-TEMP zal gelden voor nieuwe registraties per september 2019. Bij Opel voldoet 85 procent van alle motoren al aan deze Euro 6d TEMP-norm. Het leeuwendeel daarvan is te vinden in de Opel X-familie met de SUV’s Crossland X, Grandland X en Mokka X. Als je dus een van deze modellen koopt, dan krijg je niet alleen een veelzijdige SUV met lekker veel comfort en gebruiksgemak, maar ook een schone auto die future proof is wat betreft motortechnologie. En dat is natuurlijk een prettige gedachte als je onderweg bent, bijvoorbeeld op vakantie.