Skip To Content
Home

Wanneer is het rijbewijs eigenlijk ontstaan?Roze pasje nu vanzelfsprekend

Opel Motorwagen

Aan het eind van de negentiende eeuw ontstond er een nieuw fenomeen: de auto. Een ware revolutie. Ook Opel was er snel bij. Al in 1899 verscheen de allereerste auto van Opel met de naam “Opel-Patentmotorwagen System Lutzmann”. Rijden in een auto was in deze periode helemaal bijzonder. Maar had je eigenlijk al een rijbewijs nodig? Of was het een kwestie van in- óf opstappen en rijden maar?

Uitvinder

Wat geeft het beroemde roze pasje toch een heerlijk gevoel van vrijheid. Je kan gaan en staan waar je wilt. Jij hebt de macht. Het rijbewijs is nu vanzelfsprekend. Maar in de beginjaren van de auto was dat een ander verhaal. Het was Karl Benz – de uitvinder van de auto - die het eerste rijbewijs ter wereld op zijn naam schreef. Dat deed hij overigens niet vrijwillig. Het werd hem verplicht. Waarom? Mensen hadden last van het lawaai en de stank van zijn voertuig. Karl moest daarom in 1888 een vergunning aanvragen om met voertuigen te mogen rijden.

Opel Motorwagen

Medische verklaring

Dat was het begin van het rijbewijs, maar destijds was een vergunning misschien de betere omschrijving. Een rijles nemen was niet nodig. Je vroeg de vergunning simpelweg aan en je kon de weg op. Pas aan het begin van twintigste eeuw werd een rijbewijs in enkele landen verplicht. En in Nederland? In ons kikkerlandje verscheen het rijbewijs in 1906. Een theorie-examen afleggen was niet nodig. Zelfs zonder medische verklaring kon je een vergunning aanvragen die vervolgens per post werd toegezonden.

Opel Motorwagen

In België was het een ander verhaal

De automobiel maakte aan het begin van de twintigste eeuw een stevige groei door en al snel werd duidelijk dat mensen keuren om te mogen rijden de beste oplossing was om de veiligheid op straat te waarborgen. Daarom werd in 1927 het rijexamen ingevoerd in Nederland. Weet dat in België het rijbewijs pas in 1967 een feit werd. Voor die tijd was het in België geoorloofd om een auto te besturen als je 21 jaar of ouder was. In 1977 voerde België het praktijkexamen in.

Opel Motorwagen