Home

StrooizoutmonitorWaar wordt er eigenlijk gestrooid?

Opel Insignia - winter

900 wagens, 1.200 mensen en ruim 200 miljoen kilogram zout. Jawel: Rijkswaterstaat is klaar voor de winter.

Preventief strooien

Voor Rijkswaterstaat loopt het gladheidsseizoen van 1 oktober tot 1 mei. In die periode wordt er – indien nodig – het nodige strooizout over de Nederlandse wegen verdeeld. Zelfs als er gladheid wordt verwacht, dan strooit Rijksoverheid preventief. Wist je dat Rijkswaterstaat continu de temperatuur, de vochtigheid en het zoutgehalte van het wegdek meet?

Opel Strooizout winter

Wat doet dat zout eigenlijk?

Zout zorgt ervoor dat het vriespunt van een vochtig wegdek met enkele graden daalt en sneeuw smelt. Daarmee wordt gladheid voorkomen. Leuke borrelpraat: per landelijke strooiactie gaat er ongeveer 1,2 miljoen kilogram zout doorheen. In 2017-2018 strooide Rijkswaterstaat in totaal ongeveer 90 miljoen kilogram zout op de Nederlandse wegen. 

Waar strooien ze eigenlijk?

In Nederland zijn er 56 steunpunten te vinden om de 546 strooiers en eventueel 350 schuivers te monteren, zout te laden en de weg op te gaan. De montage van de schuivers en strooiers op de wagens kan al in ongeveer 5 minuten. Een oogje houden op waar Rijkswaterstaat precies strooit? Er bestaat een speciale website – genaamd Rijkswaterstaat Strooit – waar de instantie de meest actuele gegevens laat zien waar de strooiwagens rijden en waar de wagens de afgelopen 6 uur gestrooid hebben.

Veilig de winter in met Opel? Dat kan. In dit artikel een overzicht met enkele tips.

Opel Strooizout winter