Home

Een wel heel bijzondere CorsaNieuwe Opel Corsa ontmoet zeldzame Corsa GT

Opel Corsa GT

Voor de 2019-editie van de International Frankfurt Motor Show (publieksdagen 12 tot en met 22 september) neemt Opel een speciale gast mee: een zeldzame, gele Corsa GT gemaakt in 1987. Wat we ermee deden is nog veel leuker. Lees maar verder.

Subtiele spoilers

Opel verkocht de GT van april 1985 tot najaar 1987. Het was de opvolger van de Corsa SR, uitgerust met een 70-pk sterke 1,3-liter carburateurmotor. Het extra vermogen en de subtiele spoilers maakten de GT de sportman van de eerste generatie Corsa, totdat de meer extraverte GSi arriveerde in 1988.

Opel Corsa GT

Portugal

Lange tijd was onze afdeling Opel Classic op zoek naar een Corsa GT van de eerste generatie. Maar op een gegeven moment was het bingo! Er stond een vergeten exemplaar - oorspronkelijk geregistreerd in Spanje - in een garage in Portugal. De eigenaar werd gebeld en Opel Classic haalde de auto op bij een parkeerplaats bij de haven van Porto. Het doel? De Opel Corsa GT terugrijden naar Frankfurt!

Toerenteller

Zou dat wel goed gaan? Nou, om heel eerlijk te zijn: ja! Zelfs na al die jaren rijdt de Corsa GT nog moeiteloos door het verkeer. Het chassis is niet onnodig stijf, er is geen speling bij het sturen en er valt geen overbodige informatie op het instrumentenpaneel af te lezen: afgezien van de standaard tellers zit er alleen een toerenteller en een oliedrukmeter op. Het brandstofverbruik past bij de officiële waardes van die tijd – er wordt nauwelijks meer dan 6,0 liter per 100 km verbruikt. Het leeggewicht van 750 kg draagt daar veel aan bij en zorgt ook voor een vermogen-gewichtsverhouding van 10,71 kg per pk.

Opel Corsa GT

Zaragoza

Op weg van Portugal naar Rüsselsheim stopt de GT in Zaragoza, waar hij in 1987 is gebouwd. De auto mag zelfs op bezoek in de fabriek. Als de gele Corsa stopt bij de productielijn, wordt hij hartelijk verwelkomd door een grote groep medewerkers.

Spanning

De reis naar het oosten gaat verder langs Barcelona, door Frankrijk en vanaf Basel langs de Rijn. In totaal legt de 32-jarige Corsa - weggerukt uit het rustige Portugal – 2.700 km af, zonder voor deze lange reis reparaties te ondergaan. In Rüsselsheim staat het Opel Classic-team de GT al in spanning op te wachten. Eindelijk is daar die Corsa GT waar zo lang naar gezocht werd.

Opel Corsa GT

Uitstekende staat

Gelukkig heeft de warme zon in Spanje en Portugal de Corsa GT goed gedaan. Een leven zonder zoute wegen betekent geen roest. De gele Corsa GT is daardoor nog in uitstekende staat. De controleurs van TÜV zijn het daarmee eens en na controle voor registratie in Duitsland plakken de inspecteurs hun sticker ter goedkeuring op de kentekenplaat.

Zitkussens

Maar nu wacht er een veel grotere hindernis: de experts van Opel Classic onderwerpen de nieuwe aanwinst aan een grondig onderzoek. Onder de scherpe blik van meerdere medewerkers worden allerlei kleine en grotere imperfecties ontdekt – deukjes in het dak, niet-originele logo's, krassen in het glas, versleten zitkussens. Zelfs de claxon klinkt niet goed. Uiteindelijk wordt de auto helemaal uit elkaar gehaald.

Opel Corsa GT

Service Workshop

Het Classic-team haalt de collega's van de Service Workshop erbij en onder leiding van Thorsten Götz en Dieter Eder wordt ‘Project IAA 2019’ gelanceerd. Onderdeel voor onderdeel zetten ze de Corsa-puzzel weer in elkaar. Eerst de gerenoveerde motor, daarna het onderstel, de schokdempers en de vering. De vers gelakte carrosserie krijgt een nieuwe afwerking en de juiste GT-badges. Daarna volgen de originele lichtmetalen velgen. Ten slotte worden de ramen geïnstalleerd, dankzij een behulpzame Opel-dealer die ze uiteraard op voorraad heeft.

Opel Corsa GT

Nieuwe Corsa

De Corsa GT is nu klaar voor zijn tweede leven en dat begint in stijl – op de 68ste IAA Frankfurt Motor Show. Bezoekers kunnen de volledig herstelde Corsa GT bewonderen bij Opel-stand D31 in hal 11.0. Zo komt de wereldpremière van de zesde generatie van de Corsa – die ook in Frankfurt is te zien - extra onder de aandacht.

Opel Corsa GT

Opel Corsa GT

Opel Corsa GT