Skip To Content
Home

Veilig op pad in de winter – Deel 1Handige tips voor het voorbereiden op de winter

Wintertips autorijdenDe winter staat weer voor de deur. Dat is voor de automobilist over het algemeen niet de leukste tijd van het jaar. Gelukkig hebben wij een aantal tips die het ‘winterleed’ hopelijk wat beperken.

Vermijd vocht in en aan de auto

Basistip: let op de weersverwachting, zodat je op tijd voorbereidingen kunt treffen. Ga bijvoorbeeld niet je auto wassen als er vorst is voorspeld, want dan zit alles de volgende ochtend muurvast gevroren. Om bevroren portierrubbers te voorkomen kan je ze ook insmeren met vaseline of siliconenspray. Er zijn ook enkele handigheden waar je minder snel aan denkt. Bewaar bijvoorbeeld een sok met kattengrit in de auto. Dat trekt het vocht uit het interieur. Dan beslaan de ruiten niet en bevriezen ze ook veel minder snel.

Wintertips autorijden

Houd de ruiten schoon

Zorg ook dat de ruiten zowel van binnen als van buiten goed schoon zijn. Het vuil op de ruiten houdt namelijk ook vocht vast, waardoor ze dus ook sneller bevriezen. Waar je misschien niet snel aan denkt: een vochtig washandje met zout maakt goed schoon en helpt eventueel ook bij het ontdooien van de ruit als er toch ijs is ontstaan. Ook het afdekken van de ruit helpt tegen bevriezing. Gebruik hiervoor het beste een speciaal daarvoor bedoelde ruitendeken. Gebruik in ieder geval geen karton of iets anders dat vocht opneemt, want dat vriest alleen maar aan de ruit vast.

Wintertips autorijden

Niet op de handrem

Andere tips? Zet de auto niet op de handrem, want die kan vastvriezen. Staat de auto op een helling geparkeerd? Zet hem dan in de voor- of achterruitversnelling. Is het gebruik van de handrem onvermijdelijk, trek hem dan zo licht mogelijk aan.

Leg ontdooiingsmiddel niet in de auto

Wellicht een open deur, maar beter een keer teveel gewaarschuwd: leg zaken als de krabber en – vooral – het ontdooiingsmiddel nooit in de auto. Als het slot of de portieren zijn dichtgevroren heb je er dan namelijk nog steeds niets aan.

Wintertips autorijden

Vermijd korte ritjes

Eigenlijk moet je altijd korte ritten vermijden, maar zeker in de winter. Tijdens zo’n korte rit komt de auto namelijk niet goed op temperatuur, wat niet goed is voor de techniek. Ook kort het opstarten en opwarmen van de auto aardig wat energie uit de accu. Bij zo’n korte rit laadt de accu niet genoeg bij om dat energieverbruik te compenseren. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat de auto na een aantal korte winterritjes niet meer wil starten omdat de accu daarvoor te weinig stroom over heeft.

Wintertips autorijden

Correcte bandenspanning

Controleer ook de bandenspanning van de auto. Een correcte bandenspanning is altijd van belang, maar zeker in de winter. Dan is optimale grip namelijk cruciaal. Daarnaast zorgt een goede bandenspanning ook voor een lager brandstofverbruik, mooi meegenomen.

Wintertips autorijden

Noodpakket?

Is er echt slecht weer voorspeld? Zorg dan ook voor een noodpakket in de auto, voor het geval je ergens strandt. Zo’n (winter)noodpakket is op verschillende plekken kant-en-klaar te koop, maar je kunt hem natuurlijk ook zelf samenstellen. Denk dan aan onder meer een deken, wat drinken en voedsel, fluorescerende veiligheidsvestjes, gevarendriehoek en een verbandtrommel.

Wintertips autorijden

 

ONTDEK ALLE MODELLEN.