
De winter staat weer voor de deur. Dat is voor de automobilist over het algemeen niet de leukste tijd van het jaar. Gelukkig hebben wij een aantal tips die het ‘winterleed’ hopelijk wat beperken. Zo ga je veilig de weg op.
Als je een rit moet maken, houd dan van te voren de weersverwachting in de gaten. Dan weet je wat je onderweg kunt verwachten, of misschien is het zelfs wel raadzaam de rit uit te stellen. Hou in de periode voor vertrek ook rekening met de tips die wij vorige keer gaven, waarmee je al veel ellende kunt voorkomen.

Slot ontdooien
Is het slot van de auto bevroren? Gebruik dan WD40 of teflonspray om het te ontdooien. Heb je beide niet voorhanden? Probeer het slot dan op andere manieren te ontdooien. Desnoods met je adem, al kan het vocht in je adem bij echt koud weer ook bevriezen. Gebruik in ieder geval geen warm water. Net als bij het ontdooien van de ruiten (zie hieronder) kan dat namelijk zorgen voor te grote temperatuurverschillen of snel weer opvriezen.

Ruiten krabben
Soms gaat het ijs makkelijk van de ruit, soms helaas niet. Gebruik dan ruitontdooier om het ijs te laten smelten. Als je dat niet hebt, kan een vochtig washandje met zout ook helpen. Gooi in ieder geval geen warm water op de ruit. Het plotselinge temperatuurverschil kan de ruit namelijk doen barsten en als het echt koud is, vriest dat water vervolgens ook weer aan.

Laat de motor niet draaien
Vaak zetten laten mensen ook de motor draaien bij het ruiten krabben, maar dat is niet aan te raden. Lang (koud) stationair de motor laten draaien is niet goed voor de motor en je verbruikt er onnodig brandstof mee. Bovendien helpt het ook niet om de auto op te warmen. De motor warmt namelijk nauwelijks op als hij in de kou stationair draait, laat staan dat hij de verwarming op temperatuur kan brengen. Tegen de tijd dat de auto met draaiende motor warm genoeg is geworden om de ruiten te krabben, had je de ruit allang op veel efficiëntere manieren ijsvrij kunnen maken.

Haal sneeuw van je auto
Als het heeft gesneeuwd, zorg dan dat voor vertrek alle sneeuw van de auto is. Ook van je dak, hoe lastig dat bij een hoge auto ook kan zijn. Als je de sneeuw laat liggen, kan die onderweg opwaaien en andere weggebruikers hinderen. Of alle sneeuw schuift bij het remmen van je dak op je voorruit, waardoor je zelf niets meer ziet.
Beslagen ramen
Is de auto ijs- en sneeuwvrij gemaakt? Dan is de kans groot dat na het instappen de ruiten beslaan… Het is waarschijnlijk al wel bekend, maar de snelste manier om de ruiten te ontwasemen is om de airco (of anders de verwarming) op de hoogste en warmste stand te zetten. Voorkomen dat de ruiten beslaan? Lees dan de tips van de vorige keer nog eens.

Rij voorzichtig
Een open deur, maar toch goed om even te benoemen: pas je rijgedrag aan op de omstandigheden en rij extra voorzichtig. Houd extra afstand, rem bijtijds en niet te hard. Wissel ook zo min mogelijk van rijstrook. Dat levert jou minder stuurbewegingen op en dus is er minder risico op glijden.
Blijf achter de strooiwagen
Achter de strooiwagen zitten kan vervelend zijn, maar blijf er toch achter. Hij rijdt daar niet voor niets: vóór de strooiwagen is de weg waarschijnlijk minder goed begaanbaar dan erachter. Sowieso zijn inhaalacties bij glad wegdek niet aan te raden. Rij trouwens niet te dicht achter de strooiwagen. Er kunnen steentjes en andere zaken opspatten en de zoutdouche achter zo’n wagen is niet goed voor je auto. Waar je ook rijdt ten opzichte van de strooiwagen: geef hem de ruimte die hij nodig heeft.
