Skip To Content
Home

Zo werkt een elektromotorBeresterk & fluisterstil

Zo werkt een elektromotor

Fluisterstil. Bijzonder krachtig. Superefficiënt. Elektromotoren hebben de toekomst. Of nog beter gezegd: de toekomst van mobiliteit is elektrisch. Maar hoe werkt nu eigenlijk een elektromotor? Tijd voor een korte, bondige uitleg.

Goed te begrijpen

Magneten, spoelen, frequentie van elektrische stroom, het klinkt allemaal best ingewikkeld. Maar eigenlijk is de werking van een elektromotor heel goed te begrijpen. Uiteraard heb je elektrische energie nodig. Die elektromotor van een elektrische auto zet deze energie – afkomstig uit het accupakket – om in mechanische energie.

Rotatiesnelheid

In de elektromotor ontstaat een draaiend magnetisch veld dat via spoelen andere magneten in de motor in beweging zet. Hierbij wordt flink wat kracht opgewekt en die kracht wordt overgebracht op de assen van de auto. De rotatiesnelheid is afhankelijk van de frequentie van de elektrische stroom, dus hoe meer ‘stroom’ je geeft, hoe hoger de rotatiesnelheid. Best duidelijk toch?

Warmteverliezen

Elektromotoren hebben diverse voordelen. Ze zijn bijzonder compact, hebben nauwelijks onderhoud nodig en zijn vrijwel vrij van slijtagedelen. Elektromotoren springen ten opzichte van verbrandingsmotoren efficiënter om met energie. Bij een gewone verbrandingsmotor gaat tot een derde van de energie verloren door warmteverliezen. Een elektrische auto gebruikt daarentegen circa 95 procent van de beschikbare energie om te rijden. Dat maakt hem ongekend efficiënt.

Overstappen op elektrisch rijden

Als je dan ook nog realiseert dat een steeds groter deel van de benodigde elektriciteit duurzaam wordt opgewekt en dat een elektromotor instant koppel levert voor maximale versnelling en je begrijpt waarom zoveel mensen graag willen overstappen op elektrisch rijden.

Simply Electric

Wil je meer weten over elektrisch rijden? Check dan onze ‘Simply Electric’-pagina. Daar vind je alles over elektrisch rijden, van AC- en DC-laden tot belangrijke feiten over de batterij. Neem gerust eens een kijkje.