VERSCHIL AC & DC

Bij het opladen van elektrische auto's wordt vaak gesproken over AC en DC, en nee dan bedoelen we niet de band. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met AC en DC en wat is het verschil tussen deze twee vormen van opladen?

 

AC LADEN.
De term ‘AC’ staat voor Alternated Current, wat wisselstroom betekent. AC komt bij iedereen thuis uit het stopcontact. AC-laden doet u voornamelijk bij laadstations in drukbevolkte gebieden. De AC-laadstations hebben vaak een 1-faseaansluiting die 3,7 kW (16 ámpere) per uur opwekt. Wie sneller wil laden moet op zoek naar een laadmogelijkheid met een 3-faseaansluiting. Die produceren vaak 22 kW of zelfs 43 kW per uur. Controleer altijd welk vermogen de elektrische auto maximaal aankan, de Opel Ampera-e heeft bijvoorbeeld een laadvermogen van maximaal 50 kW.

 

DC LADEN.
De term ‘DC’ staat voor Direct Current, wat gelijkstroom betekent. DC vraagt erg veel vermogen van het netwerk. Er is dan ook een speciaal transformatorstation nodig om de wisselstroom (AC) om te zetten naar gelijkstroom. Laadstations met gelijkstroom vindt u dan ook niet zo snel in drukbevolkte gebieden, maar juist langs de snelweg of op industrieterreinen. Het accupakket van een elektrische auto bevat ook gelijkstroom waardoor het mogelijk is om met veel vermogen het accupakket in korte tijd vol te laden (snelladen). Vermogens van meer dan 175 kW zijn dan ook niet ongewoon bij snellaadstations. Let er wel altijd op dat uw elektrische auto geschikt is voor snelladen. Niet elk accupakket is hiervoor geschikt, waardoor de warmte en kracht van het laden onherstelbare schade veroorzaakt.

 

DRIE SOORTEN STEKKERS.
Bij het opladen van een elektrische auto kunt u drie soorten stekkers gebruiken: de Mennekes Type 2, ChadeMo en CSS. De Mennekes Type 2 is het meest populair en de standaard laadoplossing in heel Europa. Veel Franse automerken leveren hun elektrische modellen standaard met een Mennekes-stekker. De CHAdeMO-stekker wordt veel gebruikt door Aziatische automerken en de CSS-stekker vindt u in veel Duitse auto’s. Schuko levert een verloopstekker om uw elektrische auto thuis op te laden.