FISCAAL AANTREKKELIJK

De Nederlandse overheid wil het gebruik van elektrische auto's stimuleren en doet dat met een aantal belastingvoordelen voor zowel particulieren, werknemers, werkgevers als lokale overheden. 

 

MIA
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische voertuigen of een oplaadpunt. Nieuwe, volledig elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km komen in aanmerking voor 27% MIA. Ook laadpalen kunnen in deze investeringsregelingen meegenomen worden. 

BPM
De CO2-uitstoot in gram/km bepaalt de bpm die u voor uw personenauto betaalt. Bpm is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Geen CO2 uitstoot, geen BPM! Dat betekent dat volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van BPM. 
MOTORRIJTUIGENBELASTING
Hoeveel motorrijtuigenbelasting u moet betalen, hangt onder meer af van het soort motorrijtuig, het gewicht van het motorrijtuig en het soort brandstof. Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor vrijstelling of een bijzonder tarief. Heeft uw motorrijtuig alleen  een elektromotor? Dan hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Voor hybride motorrijtuigen betaalt u wél gewoon motorrijtuigenbelasting.
4% BIJTELLING
Wanneer u een auto leaset moet u belasting betalen, de zogenaamde bijtelling. De bijtelling is een percentage van de fiscale waarde van de auto. In 2019 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 4% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Het verlaagde percentage van 4% geldt voor volledig elektrische auto's tot een cataloguswaarde van € 50.000.  Dit percentage geldt voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand van eerste toelating.
SUBSIDIES
Er zijn vaak ook regionale subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. Klik hier voor meer informatie.