Skip To Content
Elektrisch laden

Elektrisch laden.

Thuis, op het werk, bij een openbare laadpaal in de buurt, op het parkeerterrein van een winkelcentrum of bij een snellaadstation langs de snelweg: zowel voor dagelijkse ritten als op langere afstanden vindt u altijd gemakkelijk een punt waar u uw elektrische auto kunt opladen. Toon Meer Toon Minder

Thuis laden.

Thuis laden.

Thuis laden is de gemakkelijkste manier om uw auto op te laden. Uw auto laadt op terwijl hij bij uw huis of in uw garage geparkeerd staat. Wanneer u hem nodig heeft, staat uw auto opgeladen voor u klaar. Toon Meer Toon Minder

THUIS LADEN, HOE WERKT DAT?

Het opladen van uw Ampera-e is bijna net zo eenvoudig als het opladen van uw smartphone: u komt thuis, sluit hem aan op het laadpunt, geeft eventueel uw voorkeuren voor het opladen aan en start het laden. Afhankelijk van het type laadpunt gebruikt u soms een laadpas om de laadsessie te starten en te beëindigen. Bij andere laadpunten start het laden vanzelf als u inplugt en stopt de registratie als u de stekker verwijdert.

 

Hoe vaak moet u opladen?
Minder dan u zou denken! De Ampera-e kan op een volle batterij 423 km rijden (volgens WLTP-meting). Stel dat u dagelijks van uw huis in Amersfoort naar uw werk in Nijmegen rijdt – een afstand van zo’n 80 km. Dan is de batterij ’s avonds bij thuiskomst nog lang niet leeg en kunt u zonder zorgen doorrijden naar een verjaardag in Amsterdam, en later op de avond weer terug. Gedurende de nacht kunt u met gemak voldoende bijladen om de volgende ochtend weer naar uw werk te rijden. Het is bij gemiddeld gebruik niet nodig om de batterij elke nacht opnieuw volledig op te laden. Wanneer u jaarlijks zo’n 25.000 km rijdt, hoeft u gemiddeld maar één keer per week op te laden!

 

Verschillende typen laadpunten. 
U kunt een laadpunt aan de wand laten installeren of een laadpaal, met een vaste kabel of een contactdoos waarop diverse soorten laadkabels kunnen worden aangesloten. Daarnaast is er verschil in het vermogen dat de laadpunten leveren – en dus in de snelheid waarmee ze uw auto opladen. Er zijn thuisladers met een vermogen van 3,7 kW en laadpalen die zijn afgesteld op 7,4 kW, in combinatie met een speciale voorziening (“load balancing”) om overbelasting van het huisnetwerk te voorkomen.

 

Een elektrische auto kan in principe ook aan een gewoon stopcontact worden opgeladen, maar dit is minder veilig, minder snel en minder praktisch. Wanneer de auto oplaadt aan een gewoon stopcontact kan overbelasting van uw elektrische installatie ontstaan, bijvoorbeeld wanneer u de wasmachine aanzet. Dit kan tot kortsluiting en kabelbrand leiden. Een thuislaadpunt is hiertegen beveiligd en bevat bovendien slimme software om het laden te optimaliseren.

UW MOGELIJKHEDEN.

Als uw meterkast niet ouder is dan 1970 of na die tijd is vernieuwd, kan doorgaans zonder problemen een laadpunt in of bij uw huis geïnstalleerd worden. U heeft de keuze uit verschillende typen laadpunten en vermogens; het aanbod hiervan is per aanbieder verschillend.

 

Wandlader van 3,7 kW. In de meeste Nederlandse huizen kan een laadpunt van 3,7 kW worden geïnstalleerd, zonder dat de huisaansluiting verzwaard dient te worden.

 

Laadpunt van 7,4 kW. Om de maximale laadcapaciteit van de Ampera-e optimaal te benutten, kunt u kiezen voor een laadpunt dat is afgesteld op maximaal 7,4 kW. Een speciale voorziening maakt het mogelijk sneller te laden, waarbij verzwaring van de huisaansluiting doorgaans niet nodig is.

 

Laadpunt met contactdoos. Op dit type laders wordt de auto via een losse kabel (die is meegeleverd bij de auto) opgeladen. Op de lader kunnen ook auto’s met een ander type stekker (zowel type 1 als type 2) worden aangesloten. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld voor gasten of als u in de toekomst een andere elektrische auto aanschaft.

 

Laadpunt met vaste kabel. Doordat deze lader al voorzien is van een kabel, hoeft u alleen de stekker in uw auto te steken. Dit levert veel gemak op. Ook gasten die hetzelfde type kabel gebruiken, kunnen bij u opladen zonder dat ze hun eigen kabel mee hoeven te nemen.

 

Gebruik maken van een openbaar laadpunt. Als u niet op eigen grond kunt parkeren, bijvoorbeeld omdat u in een appartement of een huis zonder eigen oprit of garage woont, kunt u gebruik maken van een openbaar laadpunt bij u in de buurt of bij de gemeente een laadpunt voor uw eigen huis aanvragen. Kijk voor het aanvragen van een openbaar laadpunt op de website van de gemeente waarin u woont. Er is in Nederland inmiddels een dicht netwerk van ruim 4.000 openbare en 6.200 semi-openbare (beperkt toegankelijke) laadpunten, die via internet, uw navigatiesysteem of een app op uw smartphone eenvoudig te vinden zijn.

 

Uw laadpunt delen met anderen. Bij sommige typen laadpunten kunt u ook anderen tegen vergoeding gebruik laten maken van uw laadpunt. De vergoeding die andere gebruikers hiervoor betalen, wordt door uw laadpartner automatisch met u verrekend.

DE INSTALLATIE.

U kiest zelf uw leverancier voor de thuislader (uw “laadpartner”). Opel werkt samen met twee partners, met elk hun eigen aanbod (kijk voor meer informatie bij “partners”).

 

De voorbereiding.
De laadpartner neemt contact met u op om samen met u de optimale laadoplossing te bespreken. Hiervoor wordt ofwel ter plekke, of online een schouwing uitgevoerd om uw woon- en parkeersituatie te kunnen beoordelen. De laadpartner zal dan het pakket aanbieden dat het beste bij uw situatie past en zal het installatieproces en de benodigde werkzaamheden met u bespreken.

 

De installatie.
De plaatsing van een thuislaadpunt neemt in de meeste gevallen zo’n 2 tot 4 uur in beslag. Afhankelijk van de plaats van het laadpunt (aan de muur of op de oprit) wordt er al dan niet gegraven. Uiteraard wordt eventuele bestrating of grind weer netjes teruggeplaatst. De stroom moet doorgaans slechts ongeveer een kwartier worden afgesloten. Na plaatsing van het laadpunt en aansluiting op de meterkast, demonstreert de installateur de werking, zodat u vervolgens moeiteloos uw auto kunt gaan opladen.

PARTNERS.

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, werkt Opel samen met twee toonaangevende aanbieders van laaddiensten, met elk hun eigen aanbod van laadoplossingen. Zij helpen u de laadoplossing te kiezen die het beste bij uw situatie past en verzorgen de installatie van A tot Z.

 

Eneco.
Eneco is een betrouwbare partner voor het opladen van uw auto, met complete en transparante pakketten, zonder verborgen kosten. Eneco biedt zowel voor particuliere rijders als bedrijven oplossingen op maat. En u rijdt op Eneco HollandseWind®, dus al uw kilometers zijn 100% groen. In samenwerking met Opel biedt Eneco speciaal voor Ampera-e rijders twee aantrekkelijk geprijsde pakketten waar binnenkort meer informatie over volgt. Klik hier voor meer informatie over Eneco als laadpartner. Of vraag uw Opel dealer om meer informatie.

 

NewMotion.
NewMotion levert innovatieve laadoplossingen voor thuis en op kantoor, waaronder intelligente laadpalen, slimme laaddiensten, installaties en een mobiele app om openbare laadpunten te vinden (inclusief tarieven en beschikbaarheid). Samen met Opel biedt NewMotion u de keuze uit twee scherp geprijsde laadpakketten waar binnenkort meer informatie over volgt. Klik hier voor meer informatie over NewMotion als laadpartner. Of vraag uw Opel dealer om meer informatie.

Laden op het werk.

Laden op het werk. 

Op steeds meer parkeerterreinen van bedrijven verschijnen laadpalen, waarbij medewerkers en klanten gemakkelijk, snel en veilig hun elektrische auto kunnen opladen. Door één of meer laadpalen te installeren versterkt u bovendien het duurzame imago van uw bedrijf. Toon Meer Toon Minder

HOE WERKT HET?

Eenvoudig en snel.
Op zakelijke locaties verschijnen steeds meer laadpunten, om medewerkers en klanten die elektrisch rijden, optimaal van dienst te zijn. Deze laadpalen hebben doorgaans een hoog vermogen, zodat de batterij tijdens uw werktijd flink kan opladen. Gebruikers parkeren hun auto, sluiten hun kabel aan, halen hun laadpas over de kaartlezer en het laden begint. De kosten worden automatisch op de juiste manier verrekend.

 

Veilig en universeel.
De laadpunten die bij bedrijven geplaatst worden, zijn altijd voorzien van een contactdoos, zodat iedere auto met de eigen kabel kan laden. Tijdens het laden wordt de kabel vergrendeld, zodat diefstal is uitgesloten.

 

Inzicht in gebruik en kosten.
Laadpunten op zakelijke locaties maken deel uit van een slim beheerssysteem, dat per aanbieder kan verschillen. Vaak is het mogelijk om op afstand gedetailleerd inzicht te krijgen in het gebruik van de laadpunten en kosten automatisch te laten doorberekenen, bijvoorbeeld aan een leasemaatschappij. Medewerkers hebben doorgaans de mogelijkheid om de bezetting van de laadpunten van een afstand te controleren, zodat zij het opladen van hun auto kunnen plannen.

UW MOGELIJKHEDEN.

Op uw eigen bedrijfsterrein.
Wanneer uw bedrijf over een eigen parkeerterrein of -garage beschikt, is installatie van zakelijke laadpunten vrijwel altijd mogelijk. Is installatie op eigen terrein niet mogelijk, dan kunt u een vergunning voor plaatsing van een laadpaal bij de gemeente aanvragen. Het is doorgaans niet nodig om de netaansluiting op te waarderen. De beschikbare stroom wordt, indien gewenst, door de laadpalen op een dynamische wijze onderling verdeeld. 

 

Toekomstgericht. Het aantal elektrische auto’s zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarom zorgt uw servicepartner er graag voor dat uw installatie voorbereid is op de toekomst. Afhankelijk van het aantal elektrische rijders dat uw bedrijf op dit moment telt, kunt u bijvoorbeeld beginnen met twee laadpunten, die later zonder grote ingrepen uit te breiden zijn tot een groter aantal.

 

Gemakkelijk geregeld.
De servicepartners die de installatie en het beheer van de laadpunten verzorgen, bieden voor zakelijke gebruikers uitvoerige diensten om de administratie en het overzicht te vergemakkelijken. Zoals automatische verrekening van kosten, uitgebreide rapportage-tools en real-time inzicht in het stroomverbruik.

 

Opel assisteert.
Opel helpt u graag om in samenwerking met onze servicepartners een totaaloplossing te vinden voor uw wagenpark, waarin uw auto’s en laadpunten perfect op elkaar afgestemd zijn.

PARTNERS.

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, werkt Opel samen met twee toonaangevende aanbieders van laaddiensten, met elk hun eigen aanbod van laadoplossingen. Zij helpen u de laadoplossing te kiezen die het beste bij uw situatie past en verzorgen de installatie van A tot Z.

 

Eneco.
Eneco is een betrouwbare partner voor het opladen van uw auto, met complete en transparante pakketten, zonder verborgen kosten. Eneco biedt zowel voor particuliere rijders als bedrijven oplossingen op maat. En u rijdt op Eneco HollandseWind®, dus al uw kilometers zijn 100% groen. In samenwerking met Opel biedt Eneco speciaal voor Ampera-e rijders twee aantrekkelijk geprijsde pakketten waar binnenkort meer informatie over volgt. Klik hier voor meer informatie over Eneco als laadpartner. Of vraag uw Opel dealer om meer informatie.

 

NewMotion.
NewMotion levert innovatieve laadoplossingen voor thuis en op kantoor, waaronder intelligente laadpalen, slimme laaddiensten, installaties en een mobiele app om openbare laadpunten te vinden (inclusief tarieven en beschikbaarheid). Samen met Opel biedt NewMotion u de keuze uit twee scherp geprijsde laadpakketten waar binnenkort meer informatie over volgt. Klik hier voor meer informatie over NewMotion als laadpartner. Of vraag uw Opel dealer om meer informatie.

Onderweg laden.

Onderweg laden.

Bij langere of onvoorziene ritten kan het nodig zijn om uw auto onderweg op te laden. Dankzij een fijnmazig net van openbare laadpalen en snelladers langs de snelwegen, is dat geen enkel probleem. Toon Meer Toon Minder

HET NETWERK.

Openbare laadpunten.
Nederland heeft een dicht netwerk van openbare en semi-openbare laadpalen, waarvan u met uw laadpas gebruik kunt maken. Via het navigatiedisplay in de Ampera-e of de app van uw laadpartner vindt u op ieder moment een laadpaal in de buurt. Een overzicht van alle laadpalen in de Benelux, met uitvoerige informatie over de beschikbaarheid, kostenverrekening en capaciteit vindt u ook op: www.oplaadpalen.nl.

 

Snellaadstations.
FastNed beheert in een groot aantal DC (wisselstroom) snellaadstation langs de Nederlandse snelwegen. Hier kunt u laden en betalen met uw laadpas (mits deze aan de FastNed app is gekoppeld) of een app op uw smartphone. Ook andere aanbieders werken aan de ontwikkeling van snellaadstations, zodat de verwachting is dat dit netwerk de komende jaren flink zal groeien. De snelladers hebben een groot vermogen; in een half uur laadt uw Ampera-e voldoende op om 150 km extra te rijden. De locaties vindt u via het navigatiesysteem van de Ampera-e of de app op uw smartphone. Of kijk op de website van FastNed.

 

In het buitenland.
Net als voor bellen en pinnen in het buitenland, zijn voor het opladen van elektrische auto’s buiten Nederland specifieke "roaming"-regelingen nodig. Op Europees niveau wordt hard gewerkt aan initiatieven om dit in de toekomst probleemloos te laten verlopen voor alle internationale laadwerken.

Laden & leasen.

Aantrekkelijk voor leaserijders.
Voor leaserijders kan een elektrische auto veel voordelen opleveren. Allereerst rijdt u in een technisch zeer geavanceerde auto, terwijl u gebruik maakt van uw zakelijke laadpas, net zoals u voorheen gebruik maakte van uw tankpas. U kunt profiteren van aantrekkelijke leasepakketten en de fiscale bijtelling bedraagt slechts 4%.

 

Eenvoudige kostenverrekening.
Wanneer u onderweg of op uw werk uw auto oplaadt, worden de kosten via de laadpas rechtstreeks aan uw werkgever (of aan uw eigen bedrijf) doorberekend. Ook de stroomkosten voor het opladen thuis kunnen, afhankelijk van de leasemaatschappij, automatisch aan u worden vergoed of rechtstreeks aan uw werkgever of uw eigen bedrijf in rekening worden gebracht.

 

Uw eigen laadpunt?
Bij sommige leasemaatschappijen is de installatie van een laadpunt bij u thuis in het leasecontract inbegrepen. Soms is dit kosteloos, soms wordt hiervoor een vergoeding in rekening gebracht. Uw leasemaatschappij kan u hierover verder informeren.

Veelgestelde vragen.

Zijn mijn aansluiting en meterkast geschikt voor een laadpunt?

U kunt de specificaties van uw hoofdaansluiting opvragen bij uw netbeheerder. De installateur kan dan beoordelen of de meterkast wel of niet voldoet, wat bij meterkasten van na 1970 vrijwel altijd het geval is. Een thuislader met een vermogen van 3,7 kW kan vrijwel altijd zonder extra ingrepen geplaatst worden. Door de thuislader te koppelen met de “slimme meter” van de netbeheerder, is het door middel van een speciale voorziening (“load balancing”) mogelijk om een thuislader met een groter vermogen (tot 7,4 kW) te gebruiken, zonder risico van overbelasting.

Hoe kan ik de laadkosten bij mijn werkgever of eigen bedrijf declareren?

U hoeft de stroomkosten voor thuisladen niet handmatig te declareren. U kunt dit eenmalig regelen bij uw laadpartner. Alle kosten die via uw laadpas worden geregistreerd (elke keer wanneer u thuis oplaadt), worden door uw laadpartner automatisch in rekening gebracht bij uw werkgever of eigen bedrijf. Vervolgens wordt de overeengekomen vergoeding voor dit gebruik door uw laadpartner bijgeschreven op uw privérekening. Voor lease-rijders worden de stroomkosten voor de laadsessies thuis doorgaans elke maand automatisch gedeclareerd bij de werkgever of de leasemaatschappij. Uw leasemaatschappij kan u hierover verder informeren. Wanneer u uw auto thuis oplaadt, is het aanbevolen om uw maandtermijn bij de energieleverancier te verhogen, zodat u achteraf, bij de eindafrekening, niet voor verrassingen komt te staan.

Kan ik mijn laadpas bij elke paal gebruiken?

De meeste laadpassen zijn bruikbaar bij alle laadpalen in Nederland. Er zijn ook laadpassen die geschikt zijn voor het netwerk in de hele Benelux of heel Europa. Let er bij het aangaan van een abonnement altijd goed op of u de pas kunt gebruiken in alle landen waar u verwacht te komen.

Waar en hoe kan ik laadpunten vinden?

Het navigatiesysteem van de Opel Ampera-e geeft aan waar de laadpunten op uw route zich bevinden. Daarnaast kunt u de laadpunten vinden via de myOpel app of de app van uw laadpartner.

Hoe gemakkelijk is het om in het buitenland te laden?

Het Europese netwerk van laadpalen wordt constant uitgebreid. De dichtheid van dit netwerk verschilt echter van land tot land en is in sommige landen, zoals Frankrijk en Duitsland al uitstekend. Bij een buitenlandse reis is het aan te raden om vooraf te kijken waar u kunt opladen en uw reis iets meer te plannen, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Een kaart met de actuele oplaadpunten in Europa vindt u hier.

Kan iemand mijn stroom stelen terwijl mijn auto bij een publiek laadpunt wordt opgeladen?

De oplaadpunten zijn goed beveiligd. Om toegang te krijgen tot een laadpunt, moet u zich eerst met uw laadpas identificeren. Pas als de laadpaal uw pas herkent, wordt het stopcontact ontgrendelt en kunt u de stekker aansluiten. Het laden begint pas wanneer de stekker op de juiste wijze is bevestigd. Mocht iemand tijdens het laden de stekker uit de auto of het laadpunt trekken, dan stopt het laadproces onmiddellijk.

Wat is “load balancing”?

Load Balancing, zorgt ervoor dat de huisaansluiting tijdens het laden van een elektrische auto niet overbelast wordt. Door samenwerking met de “slimme meter” wordt de beschikbare stroom verdeeld over alle apparaten die stroom vragen. Dit maakt het voor particulieren mogelijk om zonder een kostbare verzwaring van de netaansluiting, thuis een laadpunt te installeren met een hoger vermogen, waardoor de auto sneller kan opladen. Voor zakelijke gebruikers maakt Load Balancing het mogelijk meerdere laadpunten te installeren, zonder ingrijpende aanpassing van de elektrische installatie.