Thuis laden

Thuis laden is de gemakkelijkste manier om uw auto op te laden. Uw auto laadt op terwijl hij bij uw huis of in uw garage geparkeerd staat. Wanneer u hem nodig heeft, staat uw auto opgeladen voor uw klaar. 

 

THUIS LADEN, HOE WERKT DAT?
Het opladen van uw elektrische auto is bijna net zo eenvoudig als het opladen van uw smartphone: u komt thuis, sluit hem aan op het laadpunt, geeft eventueel uw voorkeuren voor het opladen aan en start het laden. Afhankelijk van het type laadpunt gebruikt u soms een laadpas om de laadsessie te starten en te beëindigen. Bij andere laadpunten start het laden vanzelf als u inplugt en stopt de registratie als u de stekker verwijdert.

HOE VAAK MOET U OPLADEN?
Dit is uiteraard van veel factoren afhankelijk. Maar als we de elektrische Opel Ampera-e als voorbeeld nemen, zult u zien dat u minder vaak hoeft te laden, dan u zou denken! De Ampera-e kan op een volle batterij 520 km rijden (* NEDC meting). Stel dat u dagelijks van uw huis in Amersfoort naar uw werk in Nijmegen rijdt - een afstand van zo'n 80 km. Dan is de batterij 's avonds bij thuiskomst nog lang niet leeg en kunt u zonder zorgen doorrijden naar een verjaardag in Amsterdam, en later op de avond weer terug. Gedurende de nacht kunt u met gemak voldoende bijladen om de volgende ochtend weer naar uw werk te rijden. Het is bij gemiddeld gebruik niet nodig om de batterij elke nacht opnieuw volledig op te laden. Wanneer u jaarlijks zo'n 25.000 km rijdt in de Ampera-e, hoeft u gemiddeld maar één keer per week op te laden.

TYPE LAADPUNTEN
Als uw meterkast niet ouder is dan 1970 of na die tijd is vernieuwd, kan doorgaans zonder problemen een laadpunt in of bij uw huis geïnstalleerd worden. U heeft de keuze uit verschillende typen laadpunten en vermogens; het aanbod hiervan is per aanbieder verschillend.

 

Wandlader van 3,7 kW. In de meeste Nederlandse huizen kan een laadpunt van 3,7 kW worden geïnstalleerd, zonder dat de huisaansluiting verzwaard dient te worden.

 

Laadpunt van 7,4 kW. Om de maximale laadcapaciteit van bijvoorbeeld de Ampera-e optimaal te benutten, kunt u kiezen voor een laadpunt dat is afgesteld op maximaal 7,4 kW. Een speciale voorziening maakt het mogelijk sneller te laden, waarbij verzwaring van de huisaansluiting doorgaans niet nodig is. 

 

Laadpunt met contactdoos. Op dit type laders wordt de auto via een losse kabel (die is meegeleverd bij de auto) opgeladen. Op de lader kunnen ook auto's met een ander type stekker (zowel type 1 als type 2) worden aangesloten. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld voor gasten of als u in de toekomst een andere elektrische auto aanschaft. 

 

Laadpunt met vaste kabel. Doordat deze lader al voorzien is van een kabel, hoeft u alleen de stekker in uw auto te steken. Dit levert veel gemak op. Ook gasten die hetzelfde type kabel gebruiken, kunnen bij u opladen zonder dat ze hun eigen kabel mee hoeven te nemen.

 

Een elektrische auto kan in principe ook aan gewoon stopcontact worden opgeladen, maar dit is minder veilig, minder snel en minder praktisch. Wanneer de auto oplaadt aan een gewoon stopcontact kan overbelasting van uw elektrische installatie ontstaan, bijvoorbeeld wanneer u de wasmachine aanzet. Dit kan tot kortsluiting en kabelbrand leiden. Een thuislaadpunt is hiertegen beveiligd en bevat bovendien slimme software om het laden te optimaliseren. 

OPENBAAR LAADPUNT BIJ UW HUIS.
Als u niet op eigen grond kunt parkeren, bijvoorbeeld omdat u in een appartement of een huis zonder eigen oprit of garage woont, kunt u gebruik maken van een openbaar laadpunt bij u in de buurt of bij de gemeente een laadpunt voor uw eigen huis aanvragen. Kijk voor het aanvragen van een openbaar laadpunt op de website van de gemeente waarin u woont. 

 

LAADPUNT DELEN.
Bij sommige typen laadpunten kunt u ook  anderen tegen vergoeding gebruik laten maken van uw laadpunt. De vergoeding die andere gebruikers hiervoor betalen, wordt door uw laadpartner automatisch met u verrekend. 

DE INSTALLATIE.
U kiest zelf uw leverancier voor de thuislader ("Uw laadpartner"). De laadpartner van uw keuze neemt contact met u op om samen met u de optimale laadoplossing te bespreken. Hiervoor wordt ofwel ter plekke, of online een schouwing uitgevoerd om uw woon- en parkeersituatie te kunnen beoordelen. De laadpartner zal dan het pakket aanbieden dat het beste bij uw situatie past en zal het installatieproces en de benodigde werkzaamheden met u bespreken.

 

De plaatsing van een thuislaadpunt neemt in de meeste gevallen zo'n 2 tot 4 uur in beslag. Afhankelijk van de plaats van het laadpunt (aan de  muur of op de oprit) wordt er al dan niet gegraven. Uiteraard wordt eventuele bestrating of grind weer netjes teruggeplaatst. De stroom moet doorgaans slechts ongeveer een kwartier worden afgesloten. Na plaatsing van het laadpunt en aansluiting op de meterkast, demonstreert de installateur de werking, zodat u vervolgens moeiteloos uw auto kunt gaan opladen.