Interessante feiten over AC en DC. 

In de begindagen van de elektriciteit was gelijkstroom (DC) de standaard waarmee huishoudens van stroom werden voorzien. Hierbij gaat de stroom maar in één richting, zoals water door een waterslang. Tegenwoordig is wisselstroom (AC) de standaard voor huis-, tuin- en keukengebruik. Hierbij wisselt de energiestroom constant van richting. Dit is een efficiëntere manier om elektriciteit over langere afstand te transporteren.

Batterijen werken op DC.

Terwijl uit een huiselijk stopcontact wisselstroom (AC) komt, kunnen apparaten met een ingebouwde batterij, zoals een mobiele telefoon of laptop, alleen met gelijkstroom (DC) worden opgeladen. Dat geldt ook voor elektrische auto's. Daarom is het handig om het één en ander over AC en DC te weten als u elektrisch wilt gaan rijden.

AC omzetten in DC.

Aangezien een batterij alleen met gelijkstroom (DC) kan wordenj opgeladen, moet de wisselstroom (AC) uit het net worden omgezet in gelijkstroom. Dat gebeurt in een transformator, die zich bij kleine apparaten zoals een smartphone vaak in de oplader bevindt. Voor grotere apparaten, zoals laptops, is het een soort kastje dat onderdeel vormt van het oplaadsnoer.   

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Wanneer een elektrische auto aan een normaal huishoudelijk AC-stopcontact wordt opgeladen, wordt de AC in de auto omgezet in DC. Maar dat kost tijd. Sneller gaat het met een AC-wandlader, die een grotere energie-overdrachtssnelheid (kW/u) heeft. Bij openbare laadpunten kunt u vaak nog sneller laden. Maar het snelste werken DC-snelladers, waarin de AC uit het stroomnet al van tevoren wordt omgezet in DC, die dan direct gebruikt kan worden om de batterij op te laden. Er zijn nog geen DC-laders voor particulier gebruik, maar onderweg, bijvoorbeeld langs de snelweg, bieden DC-laders de mogelijk om snel en gemakkelijk de batterij bij te laden.

Opladen afstemmen op uw behoeften.

Nu u iets meer weet van de technolobie achter het opladen, kunt u waarschijnlijk gemakkelijker bepalen wat voor u de beste oplaadmethode is: thuis, onderweg of op uw werk, op kortere én langere ritten.