Wisselstroom, gelijkstroom, fasen en kW.

In de begindagen van de elektriciteit was gelijkstroom (DC) de standaard waarmee huishoudens van stroom werden voorzien. Hierbij gaat de stroom maar in één richting, zoals water door een waterslang. Tegenwoordig is in Europa wisselstroom (AC) de standaard voor huishoudelijk gebruik. Hierbij wisselt de energiestroom constant (bijv. 50 keer per seconde) van richting. Dit is een efficiëntere manier om elektriciteit over langere afstand te transporteren.

 

Terwijl de meeste huishoudelijke apparaten op wisselstroom (AC) werken, kunnen apparaten met een ingebouwde batterij, zoals een mobiele telefoon of laptop, alleen met gelijkstroom (DC) worden opgeladen. Dat geldt ook voor elektrische auto's. 

Wat zijn fasen?

In Europa wordt elektriciteit getransporteerd via een netwerk met 3 fasen, ofwel 3 opeenvolgende stroomgolven.

 

Voor kleinere elektrische apparaten, zoals de meeste huishoudelijke aparaten, is één fase genoeg. Daarom heeft een gewoon stopcontact maar één fase. Bepaalde apparaten, zoals een inductie- of keramisch fornuis, gebruiken wel alle drie de fasen, in de volksmond "krachtstroom" genoemd.

 

In Nederland zijn de huizen aangesloten op het elektriciteitsnet met een driefaseaansluiting. Voor gewone stopcontacten wordt daarvan maar één fase gebruikt, terwijl voor zwaardere apparaten een "krachtstroomgroep" (3 fasen) kan worden aangelegd. Ook voor thuisladers (zie hieronder) wordt een 3-fasenaansluiting gebruikt, zodat uw auto sneller kan opladen.

AC omzetten in DC.

Aangezien de batterij van een elektrische auto alleen met gelijkstroom (DC) kan worden opgeladen, moet de wisselstroom (AC) uit het net worden omgezet in gelijkstroom. Dat kan gebeuren in de ingebouwde lader van de auto of buiten de auto in een DC-snelllaadstation, waar de auto veel sneller kan opladen. 

Ingebouwde lader

De capaciteit van de ingebouwde lader van een elektrische auto kan variëren van 3,7 kW (1 fase) tot 11 kW (3 fasen). Bedenk wel dat de oplaadsnelheid afhangt van de "zwakste schakel" in het oplaadproces. Opladen via een gewoon stopcontact duurt daardoor veel langer dan via een Wallbox met een hogere capaciteit. Een Wallbox is daarom een efficiëntere keuze dan uw auto altijd opladen aan een gewoon stopcontact.

Opladen afstemmen op uw behoeften.

Nu u iets meer weet van de technologie en de terminologie van het opladen, kunt u waarschijnlijk gemakkelijker bepalen wat voor u de beste oplaadmethode is: thuis, onderweg of op uw werk, op kortere én langere ritten.