Skip To Content

Verschillende vormen Van elektrisch rijden

Elektrisch aangedreven auto's zijn er in soorten en maten. Van auto's die volledig elektrisch rijden tot verschillende soorten hybrides, die zowel op brandstof als elektrisch rijden.

Mild Hybrids (MHEV)

Een "Mild Hybrid" voertuig wordt primair aangedreven door een brandstofmotor, die ondersteund wordt door een compacte elektromotor met een beperkt vermogen (tot 20 kW) en een accupakket (meestal 48 Volt). Het accupakket wordt tijdens het remmen en stationair draaien opgeladen, waarna het voertuig korte tijd (2-4 kilometer) elektrisch kan rijden. Zo is het mogelijk bijvoorbeeld in de stad stil en zonder uitstoot te rijden. Een MHEV-motor kan niet bij een laadpunt worden opgeladen.

Strong Hybrids (SHEV)

Dit type voertuigen heeft eveneens zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor en batterij. De batterij wordt tijdens het rijden gevoed door de verbrandingsmotor. Bij lagere snelheden (tot 50 km/u) en over korte afstanden (ca. 3 km) kan het voertuig volledig elektrisch rijden. Ook deze voertuigen kunnen niet bij een laadpunt worden opgeladen. 

Plug-in hybrides (PHEV)

Een plug-in hybride combineert de voordelen van elektrisch rijden met het rijbereik van een verbrandingsmotor. De auto heeft een accupakket waarmee u korte afstanden elektrisch kunt rijden (20 - 50 km), wat voor veel mensen voldoende is voor de meeste dagelijkse ritten. Bij hoge snelheden of langere afstanden wordt automatisch de brandstofmotor ingeschakeld. Een PHEV kunt u voltanken én opladen bij een laadpunt thuis, onderweg of op uw werk. 

Auto's met Range Extender (E-REV)

Dit zijn elektrische auto's die voorzien zijn van een kleine verbrandingsmotor, die alleen als hulpmotor dient om het rijbereik te vergroten door de batterij extra op te laden. Het verschil met een plug-in hybride is dat de range extender het voertuig niet zelfstandig kan aandrijven.

Volledig elektrische auto's (EV of BEV)

Deze auto's hebben een volledig elektrische aandrijflijn en gebruiken helemaal geen fossiele brandstof. Het batterijpak wordt opgeladen bij een laadpunt thuis, onderweg of op het werk. Dit type auto's rijdt 100% zonder uitstoot.

Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV)

Ook deze auto's rijden volledig elektrisch en produceren tijdens het rijden geen uitstoot, maar de elektriciteit wordt opgewekt uit waterstof. De brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit die de elektromotor aandrijft. Opladen is daarbij niet nodig, u hoeft alleen waterstof te tanken.

Opel biedt op dit moment twee volledig elektrische auto's aan (Corsa-e en ampera-e) en één plug-in hybride (Grandland X  hybrid4). Hieronder zetten we hun eigenschappen kort op een rij:

Volledig elektrische auto's hebben:
  • Een elektromotor en een batterij
  • Een batterij die met een kabel kan worden opgeladen (thuis, onderweg op het werk)
  • Een batterij die tijdens het rijden wordt opgeladen door energie die vrijkomt bij het remmen
  • Een gemiddeld rijbereik dat (afhankelijk van het model, het rijgedrag, de verkeerssituatie en de eigenschappen van de batterij) meer dan 300 km kan bedragen. Het maximale rijbereik van de Corsa-e is 337 km (volgens WLTP)1 , voor de Ampera-e is dit 423 km (volgens WLTP)1 
  • Geen enkele uitstoot tijdens het rijden
 

Lees meer over volledig elektrische Corsa-e

Plug-in hybrides hebben:
  •  Naast een elektromotor en een batterij ook een volwaardige verbrandingsmotor
  •  Een batterij die met een kabel kan worden opgeladen (thuis, onderweg op het werk)
  •  Een batterij die tijdens het rijden wordt opgeladen door energie die vrijkomt bij het remmen
  •  Een elektrisch rijbereik dat (afhankelijk van het model, het rijgedrag, de verkeerssituatie en de eigenschappen van de batterij) ruim 40 km kan bedragen. Het maximale rijbereik van de Grandland X Hybrid en Hybrid4 is 59 km (volgens WLTP)1
  •  Geen enkele uitstoot tijdens het rijden in de elektrische modus. Tijdens het rijden op de brandstofmotor stoot de auto wel CO2 uit, maar dankzij de geavanceerde motortechniek wordt deze uitstoot zo klein mogelijk gehouden.

 

 

Lees meer over de plug-in hybride Grandland X Hybrid4

Wilt u meer weten over het opladen van een elektrische auto?

Het gemiddelde rijbereik van de Corsa-e bedraagt 329 km tot 337 km (afhankelijk van de uitrusting). Cijfers berekend volgens de WLTP-testprocedure, in overeenstemming met de richtlijnen R (EU) 715/2007, R (EU) 2017/1153 en R (EU) 2017/1151. Het rijbereik in de dagelijkse praktijk kan verschillen en is onder meer afhankelijk van de persoonlijke rijstijl, de weg- en verkeersomstandigheden, de buitentemperatuur en het gebruik van verwarming, airconditioning en voorverwarming.