Skip To Content
Subsidie

Subsidie elektrische auto

Elektrische auto's aanmelden voor subsidie niet meer mogelijk

Vanuit de overheid is het besluit genomen de subsidie op elektrische auto's per 29 oktober stop te zetten, in verband met het bereiken van het subsidieplafond. Ook de 'doorschuifregeling', waarbij de aanvraag voor subsidie doorgeschoven kan worden naar een volgend jaar is gestopt. Het is niet meer mogelijk om nieuwe of reeds geregistreerde elektrische auto's aan te melden om in aanmerking te komen voor € 4.000  (€ 2.000 op gebruikte of reeds geregistreerde auto's).

De subsidie blijft beschikbaar voor komende jaren maar kan slechts in specifieke perioden aangevraagd worden zolang het subsidieplafond nog niet bereikt is. Klik hier voor meer informatie.

Vanuit de overheid is er een subsidie beschikaar op elektrische auto’s, specifiek voor particuliere eigenaren. Het voornaamste doel van deze subsidie is om de C02-uitstoot in Nederland verder te reduceren, zoals besloten in het Klimaatakkoord van juni 2019. Tot voor kort hadden met name zakelijke rijders profijt van de overheidsinitiatieven. 82% van alle auto’s zonder emissie zijn dan ook zakelijk geregistreerd in Nederland. Met deze subsidie wil de overheid elektrisch rijden, specifiek voor particuliere klanten, ook aantrekkelijker te maken.

De subsidie kon tot en met 29 oktober 2020 aangevraagd worden en was van toepassing op alle nieuwe en gebruikte elektrische auto’s die na 4 juni 2020 (datum waarop subsidie is aangekondigd) waren aangeschaft door particuliere klanten. Hieronder viel, naast een reguliere aankoop, ook het afsluiten van een Private Leasecontract. De subsidie bedroeg € 4.000 op een nieuwe elektrische personenauto en €2.000 op een gebruikte/reeds geregistreerde elektrische personenauto. 

*De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) dient door de subsidieontvanger aangevraagd te worden via rvo.nl Naast alle relevante informatie treft u hier ook de actuele situatie rondom het beschikbare jaarbudget.  Opel kan niet aansprakelijk worden gehouden in verband met de eventuele toekenning van deze overheidssubsidie of eventuele wijzigingen in de regeling. 

Veelgestelde vragen

Meer weten over de nieuwe subsidie? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder.

Wanneer kom je in aanmerking voor de subsidie Van een elektrische auto?

Indien je als particulier een volledige elektrische auto aanschaft, met een nieuwwaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro en een minimale actieradius van 120 km, kun je een subsidie aanvragen. Dit is van toepassing op zowel aankoop als private lease. De auto/het contract moet op jouw naam staan om de subsidie aan te kunnen vragen. 

Hoe hoog is de subsidie voor een elektrische auto?

De subsidie hoogte voor het rijden van een elektrische auto verschilt. Indien je een nieuwe auto koopt kan je een subsidie aanvragen van €4.000. Indien je een tweedehands auto/reeds geregistreerde auto koopt, kun je een subsidie aanvragen à €2.000. De subsidie geldt ook voor private lease, in dit geval krijg je de subsidie per maand uitbetaald over de periode van 48 maanden.

Op welke auto’s geldt subsidie?

De subsidie geldt op volledig elektrische auto’s. Bij Opel zou je dus een subsidie kunnen krijgen op onze Ampera-e of Corsa-e.

Let op: de regeling is dus niet van toepassing op Hybride of Plug-in Hybride (PHEV) modellen.

Waarom is er geen subsidie op phev auto’s?

Gezien Plug-in hybride auto’s zowel elektrisch als op fossiele brandstoffen kunnen rijden, genereren ze altijd nog CO2-uistoot. En hoewel de gemiddelde CO2-uitstoot een stuk lager ligt dan een reguliere auto met brandstofmotor, heeft de overheid het doel om specifiek de uitstoot drastisch te verlagen. Dit doel is eerder te realiseren met volledig elektrische auto’s, dan Plug-in hybride auto’s. De overheid zal daarom alleen de aankoop van volledig elektrische auto’s stimuleren.

Hoe vraag je de subsidie aan?

De subsidie blijft beschikbaar voor komende jaren maar kan slechts in specifieke perioden aangevraagd worden zolang het subsidieplafond nog niet bereikt is. Klik hier voor meer informatie.

Hoe werkt de subsidie met Private Lease?

De subsidieregeling is ook van toepassing bij het afsluiten van een private lease contractleasecontract bij een nieuwe of gebruikte auto. De hoogte van de subsidie is hetzelfde als bij aankoop van een auto, echter krijg je de subsidie per maand uitbetaald over een periode van 48 maanden. 

Dus indien je een nieuwe auto private least dan krijg je 4000/48 = 83,33 euro per maand subsidie.

Waarom wordt deze subsidie gegeven? / Wat is er besloten in het klimaat akkoord?

Reden dat deze subsidie wordt gegeven, is om invulling te geven aan de doelstellingen van het klimaatakkoord:

  • 100% van verkoop nieuwe auto’s moet per 2030 elektrisch zijn
  • Rond 2025 moet er een volwaardige markt zijn voor gebruikte elektrische auto’s bij particulieren

Deze doelstellingen zijn opgemaakt om het belangrijkste doel van het Klimaatakkoord te bereiken; het verminderen van CO2-uitstoot. 

Kleine lettertjes / wanneer stopt de subsidie? 

Vanuit de overheid is het besluit genomen de subsidie op elektrische auto's per 29 oktober stop te zetten, in verband met het bereiken van het subsidieplafond. Ook de 'doorschuifregeling', waarbij de aanvraag voor subsidie doorgeschoven kan worden naar een volgend jaar is gestopt. Het is niet meer mogelijk om nieuwe of reeds geregistreerde elektrische auto's aan te melden om in aanmerking te komen voor € 4.000  (€ 2.000 op gebruikte of reeds geregistreerde auto's).

De subsidie blijft beschikbaar voor komende jaren maar kan slechts in specifieke perioden aangevraagd worden zolang het subsidieplafond nog niet bereikt is. Klik hier voor meer informatie.

Indien je een subsidie hebt aangevraagd, zijn er nog enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Indien je jouw elektrische auto verkoopt binnen 3 jaar na aankoop, dan dien je een deel van de subsidie terug te betalen mits jouw nieuwe auto weer een elektrische auto is, dan loopt de subsidie door. En indien je private least en de auto binnen 4 jaar weer inlevert dan stopt de subsidie ook .

 

*De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) dient door de subsidieontvanger aangevraagd te worden via rvo.nl Naast alle relevante informatie treft u hier ook de actuele situatie rondom het beschikbare jaarbudget. Opel kan niet aansprakelijk worden gehouden in verband met de eventuele toekenning van deze overheidssubsidie of eventuele wijzigingen in de regeling. 

Andere voordelen elektrisch rijden

Particulier
Een groot voordeel van elektrisch rijden is dat je gemakkelijk thuis kunt opladen met een kabel of slimme wallbox, daarnaast is elektriciteit over het algemeen goedkoper dan benzine waardoor je aanzienlijk kunt besparen. Een ander voordeel is dat elektrische auto's minder bewegende onderdelen hebben waardoor minder onderhoud nodig is. 
Zakelijk
Een elektrische Opel zakelijk rijden? Dat kan nu met laag bijtellingstarief van slechts 12%, daarnaast kun je profiteren van vrijstelling van wegenbelasting en BPM. 
Milieu        
Elektrisch rijden is aanzienlijk schoner dan rijden in een voertuig met verbrandingsmotor, het geeft je de mogelijkheid emissievrij te rijden. 

Onze elektrische modellen

De ampera-e

Met 423km actieradius (WLTP*) is onze volledig elektrische Ampera-e een perfecte auto voor zowel korte als langere afstanden. Bovendien is de Ampera-e standaard uitzonderlijk rijk uitgerust, dus je kunt te allen tijde genieten van ultieme luxe tijdens je rit! 

Rijd je zakelijk? Dan is Ampera-e met een bijtelling v.a. €82 per maand ook een aantrekkelijke keuze!

 
Ontdek de ampera-e Bekijk de voorraad
De Corsa-e

Ontdek de nieuwe, 100% elektrische Corsa-e: Compact en helemaal klaar voor de toekomst. Indrukwekkend rijbereik van 337km (WLTP*), snel opladen, baanbrekend stil en spectaculair krachtig!

 

 

 
Ontdek de Corsa-e Stel jouw Corsa-e samen

Handig om te weten

Verschillende typen elektrische auto’s 
Wat is een PHEV, EV of BEV? Ontdek hier alle bestaande vormen van elektrisch rijden en de elektrische modellen van Opel! 
Ontdek
Alles over laden
Wil jij alles weten over laadmogelijkheden, kabels en hoe je snel kunt laden en controle houdt over je kosten? We leggen het je graag uit! 
Ontdek
Rijbereik
Benieuwd hoe het rijbereik van een elektrische auto wordt gemeten? Of hoe je maximaal van je rijbereik kunt profiteren? 
Ontdek
Wat is bijtelling?
Ben jij een zakelijke rijder? Bekijk hier jouw bijtellingsvoordeel.
 
Ontdek

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte gehouden worden Van al ons elektrische nieuws of onze nieuwe elektrische modellen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!