WAT IS DE OPEL BLUEINJECTION TECHNOLOGIE?

BlueInjection is de baanbrekende SCR dieseltechnologie van Opel die gebruik maakt van AdBlue®* om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) tot een minimum te beperken, waardoor diesel rijden aanzienlijk schoner wordt.

 

*AdBlue® is een gedeponeerd handelsmerk van Verband der Automobilindustrie e.V.

WAT GOED IS VOOR HET MILIEU, IS GOED VOOR U.

Wanneer u kiest voor een dieselmotor die gebruik maakt van de BlueInjection-technologie, helpt u daadwerkelijk om de uitstoot van schadelijke stikstofoxide (NOx) te beperken en zo uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Vorige
  • WANNEER MOET U BIJVULLEN?

    Wanneer de motor van uw auto is uitgerust met de BlueInjection-technologie, dient u regelmatig AdBlue® bij te vullen, ook tussen de aanbevolen onderhoudsbeurten in. Een lampje in het dashboard geeft duidelijk aan wanneer het tijd wordt om bij te vullen.

  • HOE VULT U ADBLUE® BIJ?

    U kunt bij veel tankstations direct AdBlue® tanken of gebruik maken van jerrycans met AdBlue, die bij tankstations en bij uw Opel dealer verkrijgbaar zijn.

Volgende
Vorige
  • WANNEER BIJVULLEN?

  • HOE MOET U BIJVULLEN?

Volgende

VEELGESTELDE VRAGEN OVER BLUEINJECTION EN ADBLUE®.

Wat is AdBlue®?

AdBlue® is een geurloze, kleurloze, niet-giftige vloeistof die uit 32,5% ureum en 67,5% water bestaat. Doordat de vloeistof grotendeels uit water bestaat, bevriest deze bij -11°C (bij een concentratie van 32,5% ureum wordt het laagste vriespunt van een ureum-water-oplossing bereikt). Om te zorgen dat uw auto ook bij lagere temperaturen ongestoord kan rijden, zijn alle AdBlue® tanks uitgerust met een verwarmingselement dat indien nodig voldoende vloeistof ontdooit om de uitstoot laag te houden.

Wat houdt de SCR-technologie in?

SCR betekent "Selective Catalytic Reduction". Het is een technologie die gebruikt wordt om de uitstoot van stikstofoxide (NOx) door dieselmotoren te beperken. Dit gebeurt door AdBlue®, een oplossing van 32,5% ureum in gedemineraliseerd water direct in het uitlaatsysteem te injecteren. Bij verhitting door de hete uitlaatgassen komt uit de AdBlue® ammoniak (NH3) vrij, dat reageert met de stikstofoxiden (NO en NO2), die vervolgens in de katalysator worden omgezet in onschadelijke stikstof (N2) en waterdamp (H2O).

Zijn er ook alternatieven voor de SCR-technologie?

De SCR-technologie is op dit moment de meest geavanceerde technologie om de uitstoot van dieselmotoren te verminderen en te voldoen aan toekomstige, nog strengere normen. Om die reden heeft Opel besloten om de BlueInjection-technologie (de SCR-technologie van Opel) vanaf 2018 toe te passen op alle dieselmotoren.

Wat gebeurt er als ik geen AdBlue® bijvul?

Als de AdBlue® tank leeg is, kan de motor na uitschakeling niet meer opnieuw gestart worden! Dit is geen fout, maar een wettelijk verplichte eigenschap van het systeem. Wanneer dit gebeurt, dient de tank eerst volledig gevuld te worden voordat u weer kunt starten.

Waar moet ik op letten als ik AdBlue® koop?

• U dient allereerst te letten op vermelding van het AdBlue® handelsmerk en de normen ISO 22241-1 en DIN 70070 op de fles of het blik.
• We raden u daarnaast sterk aan om alleen flessen en blikken te gebruiken met een vaste verbinding met de vultuit (doorgaans via een geschroefde adapter). Dit beperkt het risico van morsen.
• Aangezien AdBlue® een beperkte houdbaarheid heeft, dient u ook de uiterste houdbaarheidsdatum te controleren, zowel bij aankoop als op het moment dat u de tank gaat bijvullen.

Kan ik AdBlue® tanken bij een tankstation voor vrachtwagens?

Ja, u kunt uw tank bijvullen bij een AdBlue® pomp, die op veel tankstations voor vracht- en bestelwagens aanwezig is.

Wat moet ik doen als ik AdBlue® mors op mijn wagen en/of kleren?

Als u een kleine hoeveelheid AdBlue® op de lak van uw wagen morst, kunt u deze eenvoudig wegvegen met een doek en de lak schoonspoelen met water.
Als u AdBlue® morst op uw kleren en/of handen kunt u dit eenvoudig reinigen door overvloedig te spoelen met schoon water.

Is er een mogelijkheid om een grotere AdBlue® tank te laten installeren?

Opel biedt deze mogelijkheid niet. Er is voor elk type wagen slechts één maat tank, die speciaal ontworpen is met het oog op efficiency en gewichtsbeperking.

Wie is de fabrikant van AdBlue®?

AdBlue® is een gedeponeerd handelsmerk van VDA (Verband der Automobilindustrie), de Duitse brancheorganisatie voor de auto-industrie. AdBlue® wordt gefabriceerd door diverse chemiebedrijven, die aan exacte normen moeten voldoen. Alleen fabrikanten en distributeurs die aan deze normen voldoen en over een licentie beschikken, mogen de naam "AdBlue®" gebruiken.

Ontdek meer

Informatie voor personenauto's

U heeft al een Opel dieselauto met BlueInjection?

Close

• De vulopening bevindt zich bij de Vivaro naast de diesel-vulopening en bij de Movano direct achter het bestuurdersportier.
De tankdop is gekleurd en kan eenvoudig met de hand opengedraaid worden.
• Bijvullen kan eenvoudig bij een AdBlue® pomp voor vracht- en bestelwagens, die bij veel tankstations te vinden zijn.
• U kunt ook gebruik maken van alle merken en flessen, jerrycans en blikken voor personenauto's, die bij veel tankstations verkrijgbaar zijn. U kunt het bijvullen ook door uw Opel dealer laten verzorgen.
• Mocht u een beetje AdBlue® op de lak van uw wagen morsen, veeg dit dan eenvoudig weg met een doek en maak vervolgens schoon met water.


Close

De AdBlue® tank is uitgerust met sensoren die uw gefaseerd waarschuwen wanneer het niveau in de tank te laag wordt.

In het onderhoudsboekje van uw wagen staat dit gedetailleerd beschreven.

Let op: wanneer de AdBlue® tank helemaal leeg is, dient het systeem volledig bijgevuld te worden, voordat de wagen opnieuw kan worden gestart.

  • Kijk hier voor gebruikershandleidingen
Close

• De innovatieve BlueInjection-techologie van Opel maakt deel uit van het systeem voor de nabehandeling van uitlaatgassen. Het is een zogenaamd SCR-system ("Selective Catalytic Reductionn").
Bij de BlueInjection-technologie wordt AdBlue® rechtstreeks in het uitlaatsysteem geïnjecteerd, waardoor een chemische reactie ontstaat die schadelijke stikstofoxide (NOx) omzet in stikstof en waterdamp, die niet schadelijk zijn voor het milieu.
• AdBlue® is een niet-zure, niet-ontvlambare, kleurloze en geurloze vloeistof die uit 32% ureum en 68% water bestaat.