Merklogo’s in overvloed.Prachtige Opel-merklogo’s van toen tot nu.

In de rijke geschiedenis van Opel passeerden verschillende logo’s de revue. Tijd voor een terugblik.

Eerste Opel-logo totaal anders

Opel is opgericht in 1862 door Adam Opel. Na jarenlang ploeteren als metaalbewerker start hij in dit jaar in zijn geboorteplaats Rüsselsheim in Duitsland een nieuw bedrijf. Adam bouwt zijn eerste naaimachine en legt daarmee de grondslag voor het bedrijf Opel. Het oudste Opel-logo zie je hieronder en heeft zoals je merkt geen gelijkenissen met het huidige logo.

Motorwagenfabrik Rüsselsheim

Naaimachines, fietsen; Adam Opel produceerde diverse producten. In 1902 introduceert Opel voor het eerst een geheel zelfstandig ontwikkelde auto: de 10/12 HP uit 1902 met een tweecilinder benzinemotor. Op deze prachtige klassieker siert het volgende logo met de tekst ‘Motorwagenfabrik Rüsselsheim’.

Sierlijke letters

In 1909 vindt het management het tijd worden voor een nieuw logo. Op de grille van diverse modellen monteert het merk in sierlijke letters de naam Opel. Simpel, maar wel stijlvol. Heel lang wordt dit logo overigens niet gebruikt.

'Opel Eye'

Want, slechts één jaar later, valt het oog van Opel op een nieuw ontwerp. De zogeheten ‘Opel Eye’ heeft lichte overeenkomsten met het logo gebruikt op de 10/12 HP uit 1902. Het nieuwe logo werd in 1910 ontworpen door fabrieksmanager Riedel en meneer Stief van de constructie-afdeling. Het embleem viel in de smaak en werd van 1910 tot 1935 gebruikt.

De gele kleur arriveert

De inmiddels bekende gele Opel-kleur duikt voor het eerst op in 1937 als Opel het nieuwe bedrijfslogo presenteert. In datzelfde jaar onthult Opel ook het Blitz-model met een eigen badge. De Blitz was een vrachtwagen en met het bliksemschicht symbool wilde Opel de dynamiek en snelheid van deze vrachtwagen duidelijk maken. Dit laatste logo is van grote invloed geweest op logo’s die volgden.

Logo Opel Blitz

Z-achtige letter in cirkel

Opel vindt het in 1970 tijd worden voor een opgefrist bedrijfslogo en presenteert een strak vormgegeven logo met vierkant design. In het gele vierkant gebruikt Opel voor het eerst de cirkel met Z-achtige letter of bliksemschicht symbool.

Van zwart naar chromen finish

De huidige versie van het logo borduurt voort op deze badge. De afgelopen jaren is het logo steeds gemoderniseerd. In plaats van zwart heeft het logo nu een chromen finish en zijn de randen mooier afgerond. Alle nieuwe Opels verlaten op dit moment met dit logo de showrooms. En waarschijnlijk heeft ook jouw Opel dit blinkende embleem. Het is een logo om trots op te zijn.

Het huidige logo