Ruim vijfduizend Feyenoord-fans willen meedoen aan DNA-onderzoek.168 supporters staan wangslijm af.

DNA

Meer dan 14.500 supporters reageerden de afgelopen weken op de oproep van Feyenoord en Opel om mee te doen aan het Grote Feyenoord DNA-onderzoek. Van alle supporters die de online test hebben ingevuld geeft 35 procent van de deelnemers aan daadwerkelijk mee te willen doen aan het genetisch onderzoek. Een selectie van 168 Feyenoord-supporters zal deze week wangslijm afstaan om te ontdekken of het Feyenoord-gen echt bestaat.

In de online test konden deelnemers in achttien stellingen met een cijfer van 1 tot en met 7 aangeven in hoeverre ze het met een stelling eens zijn. Uit de test kwam Harry in de Hekken/Helga in de Hekken als populairste profiel naar voren, gevolgd door Juichende Jaap/Juichende Jannie en Theo de Thuiskijkert/Tina de Thuiskijkert.

Wangslijm afstaan
Uit de ruim 5.000 supporters die in de online test hebben aangegeven mee te willen doen aan het genetisch onderzoek zijn er inmiddels 168 geselecteerd. Zij krijgen de DNA afnamekits thuisgestuurd, waarna ze vrijwillig hun wangslijm zullen afstaan. Het DNA-materiaal van deze Feyenoord-supporters wordt vervolgens door wetenschappers van genetisch onderzoeksbureau Omnigen onderzocht.

Omnigen gaat zeer nauwkeurig en geanonimiseerd om met de bescherming van persoonsgegevens. Bovendien wordt er zeer selectief onderzoek gedaan. Er wordt bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar erfelijkheidsfactoren of medische kenmerken van DNA-materiaal dat wordt afgestaan door de deelnemers. Oprichter van Omnigen Berry Kriesels: “Met het versturen van de DNA afnamekits is het onderzoek nu echt begonnen. De supporters zullen een zogenaamde cheekswab ontvangen, vergelijkbaar met een wattenstaaf, waarmee zij DNA kunnen afstaan voor de studie. Zodra de supporters de samples retour sturen begint voor ons het echte werk en kunnen we daadwerkelijk beginnen met het onderzoeken van DNA. Daarbij hopen we natuurlijk dat we uit die hoeveelheid data relevante én interessante informatie zullen vinden.”

Eerste voetbalclub
De Rotterdamse club is de eerste voetbalclub ter wereld waarbij, op initiatief van Opel, grootschalig DNA-onderzoek wordt gedaan onder de eigen supporters. Presentator en Feyenoord-fan Sander de Kramer, het gezicht van de campagne: “Het is ongelooflijk mooi om te zien dat de supporters massaal aan de actie meedoen.”

De resultaten van het DNA-onderzoek worden halverwege april verwacht.