125.000 burgerhulpverleners, nog een volle Kuip te gaan

Ben Wijnstekers verraste namens Opel, Feyenoord en de Hartstichting de 125.000e geregistreerde burgerhulpverlener Bram Buesink. De oud-speler van Feyenoord overhandigde hem een bos bloemen en twee tickets voor de Benefietwedstrijd voor het leven: Feyenoord – Sparta Rotterdam op donderdag 24 maart. Opel en Feyenoord helpen de Hartstichting sinds 2014 bij het werven van burgerhulpverleners. Sindsdien hebben al bijna 50.000 Nederlanders die kunnen reanimeren zich, evenals Bram, aangemeld als burgerhulpverlener. 

Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De Hartstichting heeft het doel om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen.

Nog een volle Kuip nodig
Circa twee miljoen Nederlanders hebben recent leren reanimeren en zijn potentieel burgerhulpverlener. Op dit moment staan 125.000 Nederlanders geregistreerd bij een van de twee oproepsystemen: Hartveilig Wonen en Hartslag Nu. De Hartstichting zoekt nog tenminste 45.000 burgerhulpverleners, oftewel: een vol Feyenoord-stadion. Opel en Feyenoord zetten zich sinds 2014 door middel van diverse acties en campagnes in om burgerhulpverleners te werven. Zo werd de hartslag van het legioen gemeten tijdens de klassieker Feyenoord – Ajax op 8 november 2015. Daarnaast volgde de selectie van Feyenoord in december vorig jaar, samen met een aantal BN’ers, een reanimatiecursus in De Kuip.