Skip To Content
Home

De historie van de Opel-stationwagens – Deel 4De Opel Kadett D Caravan

Opel heeft een lange en succesvolle historie met stationwagens. Van de eerste Kadett tot de huidige Astra. In een serie blogs staan wij eens stil bij deze Opel stationwagens. In dit vierde deel: de Kadett D Caravan.

Nieuw tijdperk

De vierde generatie naoorlogse Kadett betekent voor Opel een nieuw tijdperk in de compacte klasse. De auto wordt onthuld op de IAA van 1979 en is dan het eerste Opel-model met voorwielaandrijving en dwarsgeplaatste (viercilinder)motor. Daarnaast is de Opel Kadett D voorzien van een torsieas, nieuwe dempers en geventileerde schrijfremmen vóór. Tot slot is er ook een nieuwe 1,3-liter benzinemotor met 44 of 55 kW (60 of 75 pk).

De historie van Opel stationwagens: de Kadett D Caravan

Efficiënt ruimtegebruik

Naast de technische innovaties valt de Opel Kadett D op met een modern design. Bovendien is nog efficiënter gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte. De nieuwe Kadett is met 4,2 meter maar iets langer dan zijn voorganger, maar biedt toch aanzienlijk meer interieurruimte. Ook ten opzichte van zijn concurrenten. Achterin de stationwagen past bijvoorbeeld liefst 1.425 liter met de achterbank neergeklapt.

De historie van Opel stationwagens: de Kadett D Caravan

Verkooptopper

De Kadett biedt opnieuw een breed aanbod aan uitvoeringen. Speciaal voor gezinnen is er een extra luxe uitvoering voor de Caravan: de Voyage Berlina. Opnieuw vallen veel kopers voor de Opel Kadett D. Als de productie in 1984 eindigt, zijn er zo’n 2,1 miljoen exemplaren van de Opel Kadett D geproduceerd.

De historie van Opel stationwagens: de Kadett D Caravan