Skip To Content
Home

Van Kadett tot Astra: Kadett A (1936)Geen doorsneeauto

Opel Kadett 1938

De Opel Kadett en Astra zijn al 85 jaar toonaangevend en vernieuwend. Dat vraagt om een terugblik die teruggaat van het prille begin tot de allernieuwste Opel Astra L. We starten deze terugblik met de oorspronkelijke Kadett uit 1936.

Geen doorsneeauto

Met zijn topsnelheid van bijna 100 km/u maakte deze compacte vierzitter indruk. De Braunschweiger Tageszeitung berichtte 5 december 1936: “Zoals uit de eerste rij-indruk blijkt, is de Kadett zeker geen doorsneeauto in deze prijsklasse.” De gunstige prijs was mogelijk door een modulair principe. De zelfdragende carrosserie, met Dubonnet-vering voor de voorwielophanging en een achteras met bladveren, stamde van de Opel Olympia. De 17 kW (23 pk) sterke viercilinder motor van 1.073 cm3 kwam van de Opel P 4.

Zelfdragende carrosserie en ultramoderne productie

De zelfdragende carrosserie was niet alleen gunstig voor prestaties, verbruik en veiligheid, maar maakte ook een zeer moderne productie mogelijk. Een productiewijze die tot op de dag van vandaag wordt toegepast waarbij met gebruik van hydraulische hulpmiddelen motor en aandrijflijn ‘huwen’ met de carrosserie. Opel had bovendien in Rüsselsheim destijds de modernste gieterij voor matrijzen ter wereld en de grootste perserij in Europa voor de plaatstalen delen.

Opel Kadett 1936

Fris design en innovatieve technologie

Opel maakte als een van de eerste fabrikanten in Europa een modernere designtaal populair: een meer gestroomlijnd ontwerp met geïntegreerde koplampen in plaats van los geplaatste exemplaren. Begin jaren dertig, kort na de overname door General Motors, werd – op initiatief van Harley Earl, GM’s Chief Designer – een designafdeling ingericht in Rüsselsheim.

Voor het grote publiek

Toen al huldigde Opel het principe om innovatieve techniek bereikbaar te maken voor een groot publiek. Hydraulische remmen op alle vier wielen, richtingaanwijzers, de driehoekige uitklapruitjes in de zijramen voorin voor ventilatie en een van binnenuit bereikbare kofferbak waren destijds in dit segment nog niet gebruikelijk. Net zo min als een valstroomcarburateur met venturi (versmalde doorgang met sproeier) die voor een goede vermenging van de brandstof met lucht zorgde en daarmee voor een verbeterde verbranding en een lager verbruik.

Diverse carrosserievarianten

De eerste Opel Kadett werd geleverd als tweedeurs sedan, vierdeurs sedan en tweedeurs cabriolet. Hij had altijd een 1,1-liter benzinemotor met 23 pk onder de motorkap. In totaal zijn er 107.608 exemplaren van de originele Kadett geproduceerd in de periode 1936-1940.