Skip To Content
Home

Terugblik: Walter Röhrl en de Opel Ascona 40040-jarig jubileum van dubbele overwinning

De successen van Walter Rohrl en Opel

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat rallylegende Walter Röhrl de legendarische Rallye Monte Carlo won én uiteindelijk het hele kampioenschap op zijn naam zette. Een mooie aanleiding om eens terug te blikken op de vele rallysuccessen die Röhrl met Opel beleefde.

Walter Röhrl was van kinds af aan een echte sportman, maar legde zijn focus uiteindelijk op de rallysport. In 1973 maakte hij op 26-jarige leeftijd zijn debuut, als rijder voor het fabrieksteam van Opel voor het European Rally Championship. Met succes: in 1974 mocht hij zich na verschillende overwinningen al kampioen noemen. Deze successen behaalde hij met de Opel Ascona A.

De successen van Walter Rohrl en Opel

Grootse terugkeer

In 1977 nam Röhrl afscheid van het Opel-team, om in 1982 weer terug te keren. Deze keer stapte hij in de Opel Ascona 400. De Ascona stond bekend als een van de meest betrouwbare auto’s en leverde 191 kW (260 pk). Wel was de auto achterwielaangedreven, waar de meeste concurrenten over vierwielaandrijving beschikten. Het bleek geen enkel probleem: Röhrl wist het met geweldige driftkunsten het beste uit de achterwielaandrijving te halen. Röhrls terugkeer was groots, op de Rallye Monte Carlo, de eerste rally op de kalender van het kampioenschap. Het was de 50e editie van deze legendarische rally en die wist hij op zijn naam te zetten.

De successen van Walter Rohrl en Opel

Voor het einde al kampioen

Het rallyseizoen van 1982 bleef een spannende strijd. De vierwielaangedreven concurrentie was in het voordeel op de vaak uit sneeuw, gravel of andere losse ondergronden bestaande rallyparcours. Toch wist Röhrl met stalen zenuwen op precies de juiste momenten het voordeel te pakken. Bovendien maakten de concurrenten nog wel eens fouten, terwijl Röhrl net zo betrouwbaar bleek als zijn Opel Ascona en probleemloze rally’s reed. De 5.000 kilometer lange Ivoorkust Rally, die zelfs niet bepaald tot Röhrls favorieten behoorde, wist hij op deze manier te winnen. Dat was bepalend voor het klassement, want met nog één rally te gaan mocht Röhrl zich al de rallykampioen van 1982 noemen.

De successen van Walter Rohrl en Opel

Nog altijd een legende

Walter Röhrl stopte in 1987 met rallyrijden, maar wordt nog altijd gezien als een legendarisch coureur. Hij was altijd volledig gefocust, ook tussen de rallystages in, als andere rijders tijd namen voor ontspanning. Röhrl was en is ook niet bang om ergens zijn mening over te geven. Hij deed alles voor het beste resultaat.

De successen van Walter Rohrl en Opel

Gefeliciteerd, Walter Röhrl!

Dit jaar is het succesvolle rallyseizoen van 1982 niet alleen 40 jaar geleden, Röhrl zelf bereikt ook een mijlpaal. Op 7 maart viert hij namelijk zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd, Walter Röhrl!

De successen van Walter Rohrl en Opel