Skip To Content
Home

Unieke, verloren gewaande Opel Blitz in beeldBijzondere foto’s duiken op bij veiling

Daar stonden de specialisten van Opel Classic wel even van te kijken: bij een veiling doken acht foto’s op van een unieke en verloren gewaande Opel Blitz bestelbus. Het gaat om een prototype voor een frontstuurbestelbus, dus waarbij de bestuurder min of meer boven de voorwielen zit. De foto’s zijn heel bijzonder, want ze bewijzen dat Opel halverwege de jaren dertig al een zeer moderne bestelbus had, die bijna klaar was voor productie.

Bijzondere foto's van uniek Opel Blitz prototype ontdekt

Verloren en weer opgedoken

Het prototype was echter verloren gewaand. Het busje bestaat allang niet meer en ook waren in het archief van Opel geen foto’s of andere informatie over het busje bekend. Dat terwijl het voor die tijd zo’n vooruitstrevend model was. Op de achterkant van de foto’s staat met potlood de naam van het prototype: 1.5-23 COE. De getallen verwijzen naar de 1.5-liter benzinemotor en de ruim 2,3 meter lange wielbasis. De letters ‘COE’ staan voor ‘cab over engine’, de Engelse benaming voor de frontstuurcabine.

Bijzondere foto's van uniek Opel Blitz prototype ontdekt

Voordelen van frontstuur

Zo’n frontstuurcabine was in de jaren dertig nog heel bijzonder. Een frontstuurcabine zorgt voor een korter voertuig omdat cabine en motor op dezelfde plek zitten. Of de laadruimte wordt daardoor groter ten opzichte van de voertuiglengte, net hoe je het bekijkt. Een nadeel van een frontstuurcabine is de complexere stuurinrichting, vandaar dat zo’n cabine toen nog zo bijzonder was.

Bijzondere foto's van uniek Opel Blitz prototype ontdekt

Weinig bekend

Helaas is verder weinig bekend over de Opel Blitz 1.5-23 COE. Een document dat wel al in het Opel-archief lag, suggereert dat men werkte aan een versie met hoger laadvermogen, een zescilinder en dubbellucht op de achteras. Ook waren er al wel schetsen van carrosserievarianten, maar met de recente vondst zijn er ook eindelijk foto’s van een daadwerkelijk bestaand exemplaar.

Bijzondere foto's van uniek Opel Blitz prototype ontdekt

Tijd te ver vooruit

Van productie is het uiteindelijk niet gekomen omdat er destijds te weinig vraag was naar zo’n compacte en vooruitstrevende bedrijfswagen. Opel was zijn tijd dus eigenlijk te ver vooruit. Gelukkig kwam het helemaal goed: de Opel Blitz-modellen die wel het productiestadium haalden waren zeer populair en nog altijd is Opel een sterke speler in het segment van lichte bedrijfswagens.

Bijzondere foto's van uniek Opel Blitz prototype ontdekt