Skip To Content
Home

40 jaar Opel Corsa – Deel 1Het nieuwe instapmodel

In 2022 blaast de Opel Corsa alweer 40 kaarsjes uit. Een mooi moment om een terug te blikken op het compacte succesnummer. Verdeeld over zes blogs zetten we iedere generatie in de schijnwerpers. In dit eerste deel kijken we dus naar hoe het verhaal van de Corsa begon.

40 jaar Opel Corsa: de Opel Corsa A

Tijd voor een nieuw instapmodel

Jarenlang was de Kadett het instapmodel van Opel, maar in de jaren ’70 en ’80 neemt dat model steeds verder toe in afmetingen en luxe. Er ontstaat dus ruimte voor een nieuw instapmodel onder de Kadett. Uit het ontwikkelingsproject dat daarop volgt, ontstaat de volledig nieuwe en echt compacte Corsa. De productie gaat in de herfst van 1982 van start in een nieuwe fabriek in het Spaanse Zaragosa.

40 jaar Opel Corsa: de Opel Corsa A

Lekker efficiënt

Met een lengte van slechts 3,62 meter is de Opel Corsa A lekker compact. Het luchtweerstandscoëfficiënt is met 0,36 bijzonder laag, wat de auto extra zuinig maakt. De eerste Opel Corsa is kortom de ideale auto voor wie op zoek is naar betaalbaar en betrouwbaar vervoer. Ook de veelrijder kan bij de Corsa terecht dankzij de eveneens zuinige dieselmotor.

40 jaar Opel Corsa: de Opel Corsa A

Sportiviteit

Natuurlijk is dat niet alles dat de eerste Opel Corsa te bieden heeft. Verder viel hij bijvoorbeeld op door zijn stoere, brede wielkasten. Alsof het een rallyauto voor de straat is. De sportiviteit werd dan ook niet vergeten. Het hoogtepunt was de Corsa GSi met 100 pk.

40 jaar Opel Corsa: de Opel Corsa A

Voor ieder wat wils

Niet alleen qua motoren en uitvoeringen is het aanbod breed te noemen, ook qua carrosserievarianten. Aanvankelijk is het model leverbaar als tweedeurs hatchback en sedan, maar in 1985 volgden ook een vijfdeurs hatchback en vierdeurs sedan. De grote keuzevrijheid zorgt ervoor dat de Corsa wordt omarmt door het grote publiek: er worden liefst 3,1 miljoen exemplaren van gebouwd.

40 jaar Opel Corsa: de Opel Corsa A