Skip To Content
Home

IMAGinE: veiliger verkeer door communicatie tussen auto’sOpel werkt met partners aan rijden zonder ongevallen

Minder opstoppingen, minder of zelfs geen ongevallen en meer ontspannen rijden. Dat is waar IMAGinE voor staat. Die letters staan voor Intelligente Manöver Automatisierung – kooperative Gefahrenvermeidung in Echtzeit. Het is een Duits onderzoeksproject, dat zich richt op digitale communicatie tussen voertuigen. Dankzij die communicatie kunnen voertuigen elkaar waarschuwen voor naderend gevaar, of zelfs voorkomen dat ze voor elkaar moeten stoppen.

Mijlpaal

Het IMAGinE-project wordt geleid door Opel, maar bestaat uit twaalf partners uit de auto-industrie, onderzoeksbranche en wegbeheer. Het project begon al in 2016, maar heeft nu een mijlpaal bereikt. Het is nu gelukt om de huidige assistentiesystemen van nieuwe auto’s met elkaar te laten communiceren. Vervolgens werd dit op testterreinen in de ‘praktijk’ getest, met succes. We zetten een aantal voorbeelden op een rij.

De praktijk

Met zogenaamde manoeuvrecoördinatie kunnen verschillende voertuigen hun bewegingen op elkaar afstemmen. Als bijvoorbeeld twee auto’s tegelijk op een kruispunt afrijden, kan een van de twee iets langzamer gaan rijden zodat ze niet tegelijk bij het kruispunt aankomen en dus niet meer voor elkaar hoeven te stoppen. Ook kunnen de voertuigen informatie doorgeven over de route, zodat de bestuurder ruim op tijd op de hoogte is van glad wegdek of een obstakel even verderop. Hiervoor is getest met nieuwe communicatiesystemen.

Gemakkelijk te gebruiken

Natuurlijk moeten de weggebruikers goed met de systemen om kunnen gaan. Ook dat is getest. Met hulp van proefpersonen werden de systemen zo aangepast dat ze duidelijk en gemakkelijk te gebruiken zijn. Denk aan het optimaliseren van de weergave op de displays in de auto, of de manier van bediening van de systemen.

IMAGinE: veilig verkeer dankzij communicatie tussen voertuigen