Skip To Content
Home

Terugblik: de luxewagens van weleerLuxe Opels op concours d’élégance

De Opel Insignia kent vele voorgangers, die soms voor hun tijd zelfs nog meer luxe boden. Deze keer blikken we eens terug op een van de meest iconische modellen: de Opel ‘KAD’. Binnenkort zijn die bovendien te zien op een echt concours d’élégance.

Opel KAD luxewagens op Concours d'élégance

De Grote Drie

De Opel ‘KAD’ is de overkoepelende naam voor de Kapitän, Admiral en Diplomat. Deze modellen staan ook wel bekend als De Grote Drie en vormden samen de top van het Opel-modellenaanbod in de jaren ’60 en ’70. Welk model je ook koos: aan een rijke uitrusting en veel interieurruimte was geen gebrek. Niet gek met een lengte van bijna vijf meter en een breedte van 1,90 meter. De modellen hadden ook een toen erg populaire Amerikaanse vormgeving.

Opel KAD luxewagens op Concours d'élégance

Met indrukwekkende V8

De Admiral was desgewenst voorzien van een liefst 140 kW (190 pk) sterke V8, gecombineerd met Powerglide-tweetrapsautomaat. Met slechts 623 verkochte exemplaren is de Admiral V8 het zeldzaamste KAD-model en een gezochte klassieker. Zelfs topmodel Diplomat was namelijk populairder, met onder de kap een 5,4-liter V8 met toen indrukwekkende 169 kW (230 pk), 0-100-sprint in 9,5 seconden en een topsnelheid van meer dan 200 km/u.

Opel KAD luxewagens op Concours d'élégance

Een Opel voor iedereen

De Kapitän was de bestverkochte Duitse auto met zescilinder, de Admiral was nog altijd populair dankzij het gelijknamige vooroorlogse model en de Diplomat was het absolute topmodel. Daarmee was Opel in die tijd een van de weinige autofabrikanten met een écht compleet aanbod. Van de Kadett tot de Diplomat: er was echt een Opel voor iedereen.

Opel KAD luxewagens op Concours d'élégance

Concours d’élégance

Van 2 tot en met 4 september 2022 wordt het internationale Classic Gala Schwetzingen georganiseerd, in de baroktuin van het gelijknamige paleis. Het is een van de meest prestigieuze concours d’élégance ter wereld. Er zijn meer dan 180 zorgvuldig geselecteerde klassiekers uit alle decennia te zien. Dit jaar is Opel er aanwezig met een 1966 Diplomat V8 Coupé, een 1965 Admiral V8 sedan en als bijzonder extraatje een 1909 Opel 4/8 PS ‘Doktorwagen’. Meer informatie is hier te vinden.

Opel KAD luxewagens op Concours d'élégance