Skip To Content
Home

Opel en het Gouden Stuurwiel: een vergaande historieEen terugblik op de eerdere winnaars

Dit jaar mocht de Opel Astra het Gouden Stuurwiel in ontvangst nemen. Dat is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Duitse autobranche. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door BILD am SONNTAG, sinds 2009 in samenwerking met AUTO BILD. Het is niet voor het eerst dat Opel het Gouden Stuurwiel in ontvangst mag nemen. Sterker nog, het is alweer de twintigste keer dat een Opel het Gouden Stuurwiel krijgt toegekend. We blikken eens terug op die eerdere winnaars.

Eerdere Opel-winnaars Gouden Stuurwiel

De eerste winnaars

De eerste keer dat een Opel het Gouden Stuurwiel kreeg toegewezen, was al in 1978. Toen bestond de prijs nog maar twee jaar. De winnaar van 1978 was de Opel Senator A, een mooie en luxe sedan. Direct het jaar daarop was het weer raak. Toen viel de Opel Kadett D in de prijzen. De auto werd dan ook een succes: de Kadett D was in Nederland zelfs een van de bestverkochte auto’s.

Eerdere Opel-winnaars Gouden Stuurwiel

Nieuwe successen

In de jaren ’80 bleven de modellen van Opel in de smaak vallen. Liefst vier modellen wonnen in dit decennium het Gouden Stuurwiel. In 1981 was dat de Opel Ascona C, in 1982 de Opel Corsa A, in 1984 de Opel Kadett E en in 1987 de Opel Senator B. Ook de Corsa en Kadett zouden weer echte succesnummers worden. De Kadett E brak meerdere verkooprecords en werd daarmee zelfs een beetje de nationale auto van Nederland!

Eerdere Opel-winnaars Gouden Stuurwiel

Weer vier winnaars

De jaren ’90 brachten vervolgens ook weer vier Opel-winnaars voort. In 1990 was dat de Opel Calibra, een geliefde sportcoupé die nog altijd een trouwe schare liefhebbers kent. In 1994 viel de Opel Omega B in de prijzen, het jaar daarna gevolgd door de Vectra B. Tegen het eind van het decennium trad Opel toe tot het segment van de grote MPV’s. Met succes, want de Opel Zafira A mocht ook weer het Gouden Stuurwiel in ontvangst nemen.

Eerdere Opel-winnaars Gouden Stuurwiel

Een nieuwe eeuw

Na de eeuwwisseling was men nog lang niet uitgekeken op de Opel modellen. Verschillende bekende namen kregen een nieuwe generatie, die het succesverhaal voortzette. In 2002 ging de winst naar de Opel Vectra C, in 2005 naar de Opel Zafira B en in 2009 naar de Opel Astra J. Stuk voor stuk modellen die tijdens hun carrière ook weer het straatbeeld bepaalden.

Eerdere Opel-winnaars Gouden Stuurwiel

Volle prijzenkast

De prijzenkast van Opel was inmiddels al behoorlijk vol, maar er moest toch een plekje worden gezocht voor nog eens vier Gouden Stuurwielen. In 2010 viel namelijk nog een MPV-model in de prijzen: de Meriva B. Ook de nieuwe Zafira Tourer mocht zich tot de winnaars rekenen, in 2012. In 2015 was het de beurt aan de Opel Astra K en in 2017 ging de overwinning naar de volledig elektrische Opel Ampera-e.

Eerdere Opel-winnaars Gouden Stuurwiel

Elektrisch aan kop

Het huidige decennium is nog maar net begonnen, maar Opel heeft nu alweer drie nieuwe overwinningen te pakken. In 2020 werd de Opel Corsa-e onderscheiden met het Gouden Stuurwiel. In 2021 was het de beurt aan de Opel Mokka-e. Een overeenkomst tussen beide: ze maken elektrisch rijden bereikbaar voor de massa. Daar scoor je mee. Dit jaar valt de nieuwe Opel Astra in de prijzen. Ook dat model met elektrificatie bereikbaar. Nu met een plug-in hybrideversie en binnenkort ook volledig elektrische als Opel Astra-e.

Eerdere Opel-winnaars Gouden Stuurwiel