Skip To Content
Home

De historie van de Opel-stationwagens – Deel 6De Opel Astra F Caravan

Opel heeft een lange en succesvolle historie met stationwagens. Van de eerste Kadett tot de huidige Astra. In een serie blogs staan wij eens stil bij deze Opel stationwagens. In dit zesde deel: de Astra F Caravan.

Kadett wordt Astra

In 1991 zorgt de nieuwe generatie Opel Kadett voor een grote verandering. Voortaan heet het model Astra, een naam die in het Verenigd Koninkrijk overigens alvast werd gebruikt voor de Opel Kadett E. Zo’n succesnummer een andere naam geven kan verkeerd uitpakken, maar in het geval van de Opel Kadett/Astra pakt het bijzonder goed uit. Van 1991 tot 1997 worden zo’n 4,13 miljoen exemplaren geproduceerd. Daarmee is de Opel Astra het bestverkochte Opel-model ooit. Natuurlijk is er ook weer een Caravan-uitvoering en opnieuw is die vanaf het begin al populair.

De historie van Opel stationwagens: de Astra F Caravan

Grote verbeteringen

Uiteraard brengt de nieuwe modelgeneratie enkele grote verbeteringen met zich mee. Bij de ontwikkeling ligt een grote nadruk op een modern design met veel interieurruimte en meer comfort. Ook niet onbelangrijk: met nieuwe, schonere motoren die alle zijn voorzien van katalysatoren wordt ook het milieu niet vergeten.

De historie van Opel stationwagens: de Astra F Caravan

Veiligheidsoffensief

De eerste Opel Astra markeert ook een groot veiligheidsoffensief. Zo is de Opel Astra standaard voorzien van actieve veiligheidsgordels met aanspanners voor de voorstoelen. Ook zijn de gordels in hoogte instelbaar. Extra verstevigingen in de portieren en zijkant zorgen bovendien voor extra bescherming bij een aanrijding van opzij. Allemaal zaken die we nu gelukkig heel gewoon vinden, maar de eerste Opel Astra maakt er in zijn tijd echt indruk mee.

De historie van Opel stationwagens: de Astra F Caravan