Skip To Content
Home

Herinnering aan Jochen BergerBijrijder van rallylegende Walter Röhrl

Jochen Berger

Jochen Berger, 75 jaar geleden geboren op 19 juli 1946, was de eerste Duitse professionele bijrijder in de rallysport en voormalig manager van de autosportafdeling van Opel. Berger was misschien het meest bekend als de bijrijder van rallylegende Walter Röhrl, met wie hij samenwerkte van 1972 tot 1976.

Opel Ascona-fabrieksauto

Röhrl en Berger wonnen het Europees Rallykampioenschap in 1974 en behaalden de overwinning in zes van de elf ronden in de Opel Ascona-fabrieksauto. Hun laatste evenement samen was de Monte Carlo Rally van 1976 waar ze als vierde eindigden in een Groep 2 (licht gewijzigd productiemodel) Opel Kadett GT/E. Ze werden alleen verslagen door de drie speciaal gebouwde Lancia Stratos Groep 4-rallyauto's.

Jochen Berger

Opel Motorsport

Na het uitzonderlijke succes op de ‘Monte’, nam Berger de verantwoordelijkheid over voor Opel Motorsport, waar hij de basis legde voor zijn voormalige coureur Röhrl en bijrijder Christian Geistdörfer om het Wereldkampioenschap rally 1982 te winnen in een Opel Ascona 400.

Altijd de baas

In de biografie van Walter Röhrl, ‘Aufschrieb’, schreef Berger: "Als teammanager was ik niet de baas van Walter. De chauffeur is altijd de baas, hij krijgt wat hij wil en nodig heeft. Ik denk niet dat ik Walter de voorkeur gaf boven de anderen. Wie voorop liep, kreeg de beste.”

Opelaner

Berger bleef een ‘Opelaner’, een trouwe vriend van het merk, nadat hij zich terugtrok uit het bedrijf. Hij verdiepte zich steeds meer in historisch racen en rallyrijden, waarbij hij hetzelfde professionalisme en enthousiasme toepast als in de ‘hot-seat’ van Opel-rallywagens.

Jochen Berger overleed op 26 juli 2010. Hij zou in juli dit jaar exact 75 zijn geworden.

Jochen Berger

Jochen Berger

Jochen Berger

Jochen Berger

Jochen Berger

Jochen Berger